Kommune vil have sprøjtefrie zoner: Truer landmænd med påbud

Endnu en kommune vil indføre sprøjtefrie zoner.

Politikerne i Skandeborg Kommune er nu blevet enige om vilkårene for at indføre sprøjtefrie zoner for at beskytte drikkevandet, skriver Aarhus Stiftstidende.

Venstre-politikerne i kommunens Miljø- og Planudvalg har ellers hidtil strittet imod, men er nu nået til enighed med udvalgsformand Claus Leick (SF).

Planen er nu, at kommunen vil forsøge at indskrænke sprøjteforbuddet til de områder, der ifølge proportionalitetsberegninger er mest udsatte. Det oprindelige udkast lød på, at op mod 1500 hektar var med i planerne for sprøjteforbud - men kommunen har fra start meldt ud, at det eksakte antal hektarer ville blive væsentligt lavere.

Der er lagt op til, at landmændene skal kompenseres, og at vandforbrugerne skal betale regningen. En beregning viser, at  prisen for forbrugeren bliver op mod 1,18 kr. pr. kubikmeter vand. Men kommunen regner med at mindske regningen, når proportionalitetsberegningen skrumper antallet af beskyttede hektar.

Til Landbrugsavisen.dk siger Jens Gammelgaard, formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg, at han er  utilfreds med, at kommunen fortsat vil true landmænd - som ikke vil indgå frivillige aftaler - med påbud.

"Jeg kan ikke gå ind for, at de stadig skriver, at man vil gå ind og give påbud, for jeg mener stadig ikke, at der nogle problemer med udvaskning fra de pesticider, der er lovlige at anvende i danmark. Vi har en Miljøstyrelse, der går ud og siger, at der ikke er et problem med at anvende disse pesticider – hvad skal vi så bruge et påbud for?," spørger Jens Gammelgaard.

Det er positivt, siger landboformanden, at kommunen vil udføre en proportionalitetsberegningen.

"Det er godt, at de har fundet et forlig, hvor man går ind for ikke skride ind, hvor det tydeligvist er unødvendigt," siger han.

Lidt nord for Skanderborg, ved Beder, arbejder Aarhus Kommune også på at indføre sprøjtefrie zoner ved påbud. Kun hver fjerde hektar er der indgået frivillige aftaler om. Landmændene har mente, at kompensationen, som Aarhus Kommune tilbød, under trussel om påbud, var for lille.

"Hvis Skanderborg går ind og snakker om samme erstatning: Glem det, det har ingen virkning. Det er håndører i forhold til, hvad det koster for landmanden," siger Jens Gammelgaard.

Hvis Aarhus nedlægger påbud om sprøjtefrie zoner, vil de Landboforeningen Odder-Skanderborg hive kommunen for retten. Den sag får også konsekvens for Skanderborg, siger landboformanden.

"Hvis vi nu vinder en retssag mod Aarhus Kommune, så vil det gælde for hele landet," påpeger Jens Gammelgaard.
 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.