Kommune vil spare: Overvejer at fritlægge rørlagte vandløb

Haderslev Kommunes forvaltning ønsker at få fritlagt vandløb, der i dag løber i rør under jorden.

På grund af alderdom og slitage er der et stort behov for renovering af mange af de 177 km rørlagte, offentlige vandløb i Haderslev Kommune. Nu overvejer kommunen derfor, om vandløbene kan komme op til overfladen igen. Det skriver JydskeVestkysten.

Hvis samtlige 177 km rørlagte vandløb skal rørlægges påny, vil det koste kommunen 100 mio. kr., skriver forvaltnignen til udvalget for plan-og miljø. Jorden er de fleste steder privat, men kommunen har vedligeholdelsesansvaret.

At fritlægge vandløbene er den billigste løsning for kommunen, siger Per Sig Vadsholt, teamleder for natur i Haderslev Kommune.

"Men fritlagte vandløb ville også give den fordel, at vandløbene kunne transportere mere vand, hvis de kom op i lyset. Rørene er under pres fra klimaændringerne og regn, der kommer mere i klumper nu, mens et åben vandløb kan tage langt mere," siger Poul Sig Vadholt til JydskeVestkysten.

Mogens Dall, formand for LandboSyd, siger til Landbrugsavisen.dk, at han er modstander af at fritlægge vandløb på landmændenes marker.

"I bund og grund er det ikke et særligt positivt tiltag. Det gør jo marker ukurante. Det er jo derfor, du har lagt dem ned," siger Mogens Dall.

Han mener, at det mest fornuftige er fortsat at vedligeholde rørene. Han tror ikke på, at fritlagte vandløb vil føre til bedre dræning af markerne. Det vil kræve, at kommunerne vedligeholder vandløbene, siger han.

"Den tror jeg ikke rigtig på. Så vil jeg til hver en tid hellere have rør, hvor man har nogle fastlagte dimensioner," siger Mogens Dall.

Han så helst, at kommunerne skaber ny natur i kanten af markerne og ikke gennemskærer dem.

Byrådet skal nu tage stilling til planen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.