Konsulent advarer: Pas på med at komme på bagkant med vækstregulering
Flere steder er man allerede på bagkant med vækstreguleringen. Kør efter vækststadie og ikke dato, opfordrer planteavlskonsulent.

Vækstsæsonen er startet helt anderledes end normalt. Faktisk skal vi i år dyrke afgrøderne, som om vi boede nede midt i Tyskland«, siger Jens Larsen, planteavlskonsulent hos Vkst.

Han understreger, at det i år er særligt vigtigt, at man plejer sine afgrøder ud fra vækststadie, og at man ikke styrer efter datoer.

Det gælder også i forhold til vækstregulering, som der på grund af tidlig såning i efteråret og en usædvanlig mild vinter i år er øget behov for.

Usædvanlig situation

»Den milde vinter har ført til, at vintersæden ikke som normalt har skullet ’starte forfra’. Mange steder står vinterhveden i vækststadie 30-32. Det er helt usædvanligt«, siger Jens Larsen.

Han tilføjer, at man ikke skal lade sig styre af afgrødens højde. Han har nemlig set hvede, der var 15 cm højt, som var i samme vækststadie som hvede, der var 30 cm højt.

Opfordringen er derfor, at man især på tidligt såede marker, og hvor der er brugt en stor udsædsmængde, er særligt opmærksom på behovet for vækstregulering.

Behovet for vækstregulering forstærkes naturligvis, hvis der er sået en blødstrået sort, og på marker, hvor afgrøden har let adgang til kvælstof tidligt på sæsonen.

På nogle af disse arealer kan det, ifølge Jens Larsen, allerede nu være for sent, at foretage en to-delt vækstregulering.

Midlernes temperaturkrav

Generelt anbefales det, at vækstregulere vintersæd i strækningsfasen fra vækststadium 31-37. Cycocel-produkter og Moddus-produkter kan dog anvendes fra vækststadie 30, hvis de er godkendt til det, og hvis der er gode vækstforhold.

»Jo tidligere der vækstreguleres, jo bedre effekt får man. Dog er det vigtigt, at afgrøden ikke er stresset, og at anbefalingerne til midlernes temperaturkrav overholdes«, siger Jens Larsen.

Han tilføjer, at det for de fleste midler gælder, at de kan anvendes når døgn-middeltemperaturen er otte grader.

For Cerone og Terpal gælder dog, at døgn-middeltemperaturen skal være 12 grader.

Faktaboks

Vækstregulering

  • Hvor der er behov, skal vintersæd vækstreguleres i vækststadie 31-37.
  • Det er normalt sidst i april eller først i maj.
  • I år er det dog helt usædvanligt allerede nu mange steder.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.