Konsulent: Afgrøderne lider i kulden - vårbyg står med et blad

Det generelle billede er, at afgrøderne er trykkede af kulden og fremspiringen af de forårssåede afgrøder er meget langsommere end normalt.

Af Lars Klausen, planteavlskonsulent, Agrovi

Agrovi har i uge 17 afholdt Hotspotmøder syv steder på Sjælland, Lolland og Falster. Desuden er der afholdt ét møde i Sverige. Vi har set på vinterhvede, vinterraps, vårbyg, fabriksroer og hestebønner.

Det generelle billede er, at afgrøderne er trykkede af kulden og fremspiringen af de forårssåede afgrøder er meget langsommere end normalt. De forårssåede afgrøder er, for en stor dels vedkommende, sået i den første uge af april.

Vårbyggen står med ét blad, og roer og hestebønner er lige ved at spire frem. Kulden har også hæmmet fremspiringen af ukrudt ,og det var meget lidt forårsfremspiret ukrudt vi så.

Mange roe- og hestebønnemarker er sprøjtet med Command, og mange vårbygmarker er behandlet med DFF lige efter såning, hvilket også har været med til at holde markerne rene indtil nu. Det har været en rigtig god strategi, da sprøjtninger mod fremspiret ukrudt har været besværliggjort af nattefrost, byger og blæst.

Anbefalinger lige nu

Her er nogle af de anbefalinger der er givet ved møderne:

Hvede:  Afgrøderne står godt og er ret kraftige, det gennemsnitlige vækststadie er 31 -32.  Vejret har ikke været til vækstregulering med CCC-midlerne, og Cycocel bør skiftes nu, da virkning falder væsentligt efter st. 31. I stedet køres med 0,5 – 0,75 l pr. ha Medax Top + 0,5 l pr. ha ammoniumsulfat – eller 0,3 – 0,35 l pr. ha Moddus M. Husk, at hvis det kolde vejr fortsætter bør dosis hæves med 10-15 pct.

Svampe: Vi har ikke set meget meldug og ingen rust i hveden endnu. Det kolde vejr hæmmer også udviklingen af meldug og rust, men septoria kan brede sig, da der er kommet mange regnbyger. Septoria er tilstede i bunden af hveden, hvilket meldug også er flere steder. I meldugsorter tages Talius med i stedet for Orius. Ellers følges planen med 0,25 l pr. ha Proline og 0,15 l pr. ha Orius.
I gulrustsorterne, Substance og Benchmark (og Jensen, Nils og Creator) skal der bruges et middel med god effekt mod gulrust, fx 0,3 l pr. ha Comet Pro, idet der kan udvikles kraftige gulrustangreb.

Ukrudt: Generel god effekt af efterårsbehandlingerne. Opfølgning og behandling af usprøjtede marker fra efteråret skal køres nu.

Gødskning: Hveden gødes færdig nu, undtaget eventuel proteingødskning til brødhvede.

Vårbyg: Ved græsukrudt 0,06 l pr. ha Hussar plus OD (0,035 l Hussar OD) + 0,16 l pr. ha Starane 333HL + 0,03 l pr. ha DFF + 1,0 l pr. ha Bio mangan. Alm tokimbladet: 6,0 g pr. ha Express SX + 0,16 l pr. ha Starane 333HL + 0,05 l pr. ha DFF + 1 l pr. ha Bio mangan.
Ved meldug eller rust tilsættes 0,15 l/ha Orius 200 EW.

Roer: Ukrudtssprøjtning køres efter planen, når der er fremspiret ukrudt med kimblade,  men vigtigt at der ikke er nattefrost.

 

 

Faktaboks

Agrovi afholder HotSotmøder tre-fire gange i sæsonen. Næste møder er i uge 21.

Du kan se mere om HotSpotmøderne på www.agrovi.dk

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.