Konsulent: Er anden lusesprøjtning i kornet nu også nødvendig?
Især vårbyggen har været ramt hårdt af lus, men nu bliver også de andre kornafgrøder blive ramt.

Af Lennart Banke, planteavlskonsulent, Centrovice

Vi har i år fundet store mængder af bladlus.

Især vårbyggen har været ramt hårdt, men vi ser nu også de andre kornafgrøder blive ramt. Vi finder bladlus på bladene og i aksene i både vinterhvede og vinterrug.

Nogle vil opleve, at de kommer til at køre en ekstra gang for at bekæmpe bladlus, især i vårbyg, hvis der er gennemført en tidlig afsluttende behandling.

Det er på grund af den høje varme og tørre periode, at vi ser den større mængde lus. Det er vigtigt, at man vurderer, om en eventuel anden behandling er nødvendig, da lusene godt kan være levende, uden at være aktive og skadevoldende for afgrøden.

Normalt holder en bekæmpelse 10-15 dage. Dette kan dog afhænge af, hvor meget vækst der er i planten, samt hvilke midler der er brugt.

Ved hurtig vækst fremkommer der hurtigere nye ubeskyttede blade, og ved store indflyvninger af bladlus, kan dette være med til at fremskynde en ny sprøjtning.

Kornbladbillens larve i store mængder

Sammen med bladlus har vi også set større mængder af kornbladbillens larve. Det har derfor været vigtigt at bruge et middel, der har effekt på både bladlus og kornbladbillens larve, eller eventuel en blanding af to midler.

Her har en blanding af 0,05 kg/ha Pirimor G og 0,1 kg/ha Karate 2,5 WG givet en god effekt, da Pirimor G har dampeffekt, der kan ramme de lus, som ikke bliver ramt direkte af sprøjtevæsken.

Karate 2,5 WG har en god effekt på både kornbladbillens larve og på bladlus. Karate virker ved at ramme direkte på insekter og ved at insektet suger af behandlet bladmateriale. Samtidig har Karate 2,5 WG i nogen grad en afvisende effekt overfor nyankomne insekter.

Vær opmærksom på, at de forskellige midler har et max. antal behandlinger pr. sæson, samt at nogle har bimærke, hvis der sprøjtes i nærheden af blomsterne afgrøder.

Bekæmpelsestærskler

Man skal selvfølgelig opveje angrebene op mod den bekæmpelsestærskel, der er for de enkelte skadedyr.

For bladlus i vinterhvede og vårsæd er skadetærsklen 40 procent angrebne strå, hvis man ikke skal ud og svampesprøjte alligevel, og 25 procent angrebne strå, hvis der samtidig er behov for en svampesprøjtning. Dette gælder til og med stadie 73.

Hvis det er fra stadie 73-75, skal der være 100 procent angrebne strå, og her er det samtidig vigtigt at holde øje med de enkeltes midler sprøjtefrist.

For kornbladbillens larve er skadetærsklen 0,5-1 larve pr. aksbærende strå, indtil begyndende skridning. Dette punkt er næsten alle forbi på nuværende tidspunkt.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.