Konsulent: Få maskinstationen til at så rapsen
Christian Rabølle foreslår, at landmænd overvejer at udlicitere rapsetableringen.

Alt for mange landmænd er alt for pressede til at kunne nå at få sået rapsen rettidigt i august. Det koster udbytte, hvis den kommer i jorden for sent, og derfor foreslår maskinkonsulent Christian Rabølle, Gefion, at man overvejer at få maskinstationen til at så rapsen eller på anden vis udlicitere.

Det går ellers på tværs af hans råd om ellers at stå for såning selv. Men rapsen er særlig, for den rammer ind i en tid med spidsbelastning.

Hans råd kommer på baggrund af hans bereninger på, hvad en optimal maskinpark er for et mellemstørrelse landbrug, hvor der skal sås 125 hektar raps. Her kunne han se, at det ikke gav mening selv at presse rapsetableringen ind, fortalte han til maskinstrategitemadag fredag i Sorø.

Beslutningen skal træffes nu, siger konsulenten.

"I ved jo formentlig godt nu, hvad arealet er. Vi ved godt, hvad jeres maskinkapacitet er. Hvorfor tager I så først stilling d. 18. august, hvor det er for sent?," spurgte Christian Rabølle de cirka 90 fremmødte landmænd.

Maskinomkostningen er cirka den samme, vurderer han.

Rådgiver: Derfor er operationel leasing populært 17. marts · 14:31

"Jaja, så tjener du selv lønnen, siger du. Men du har jo ikke tid!," pointerer Christian Rabølle, med henvisning til spidsbelastningstiden i august-september.

"Det er en stor lettelse af få udliciteret den rapssåning og få det sået til tiden."

Blandt forsamlingen var der en landmand, der indvendte, at maskinstationen måske ikke har tid. Christian Rabølle indvendte, at maskinstationer i dag køres mere stramt - med GPS og i døgndrift. Så de skal nok kunne nå det, hvis det er meldt ind i forvejen, mener han.

"Hvis du så kommer hen i august, og maskinstationen ikke har nået det, så starter du jo selv. Sådan må det jo være," siger Christian Rabølle.

Christian Rabølle fortalte, at han også kendte til et fællesskab af større landbrug og godser, der har lavet et rapsteam på tværs af bedrifterne. Fra 10. august tages der traktorførere og maskinsæt ud fra hver ejendom, og så sår de kun raps.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.