Konsulent: Overvej kartofler - især i områder, hvor fabrikkerne udvider
Lars B. Andreasen, planteavlskonsulent hos Landbo Limfjord, fortæller om en afgrøde med højere indtjening end korn i fagmagasinet MARK. Læs de aktuelle tips om planteavlen i det nye nummer af MARK, der udkommer i ugen efter påske.

»Mit bedste bud på en afgrøde, der giver en større indtjening end korn, er stivelseskartofler. Især i de områder hvor fabrikkerne udvider.

Ser man på afgrødekalkuler giver stivelseskartofler på vandet JB 1-4 jord 23.668 kr. pr. hektar i DB1 og 9.898 kr. i DB2. Til sammenligning giver vårbyg til foder uden husdyrgødning et DB1 på 5.145 kr. pr. hektar og et DB2 på minus 1.457 kr. Heraf går hele 2.100 kr. til vanding«, fortæller planteafvlskonsulent Lars B. Andreasen fra Landbo Limfjord.

Minusset ved kartofler er, at det er meget omkostningstungt at komme i gang med.

Man skal både investere i dyre specialmaskiner og betale de ret dyre leveringsrettigheder. Det er høje startomkostninger, som kan afskrække mange, og derfor er kartofler ikke så oplagt at vælge, som dækningsbidragene antyder.

»Jeg synes alligevel, at man bør overveje kartofler kraftigt, da afgrøden har et dækningsbidrag, som vi har svært ved at matche i bulkkorn.

En mulighed er jo at gå sammen med nogle naboer og investere sammen - eller starte med at leje maskineriet, hvis startomkostningerne bliver for høje«, anbefaler Lars B. Andreasen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.