Konsulent: Sådan undgår du lejesæd i vinterrug

Den sene vækstart i år modvirker tendensen til lejesæd.

Af Ove Englund, planteavlskonsulent, Centrovice.

Som indledning vil jeg bemærke, at efterfølgende omhandler almindeligt veludviklede marker, der er sået rettidigt.

Risiko for lejesæd i sentsåede marker er noget mindre, ligesom den senere vækststart i år i sig selv modvirker tendensen til lejesæd.

Forsigtig gødningsstrategi

Lejesæd i vinterrug giver udbyttetab og en masse besværligheder.

I et af vores forsøg for et par år siden, kostede lejesæden op til 10 hkg pr. ha, så jeg mener det er bedst at have en forsigtig gødningsstrategi vel vidende, at det koster udbytte i de år, hvor rugen alligevel bliver stående.

Ved min største rugdyrker har vi gennem flere år haft gode erfaringer med at starte op med svinegylle sidst i marts med ca. 60 kg udnyttet kvælstof pr. ha, og så vente med kvælstof i handelsgødning til der står maj i kalenderen.

Hvis man ikke kan styre sin tålmodighed, bør man i det mindste dele den sidste tilførsel i 2 med sidst i april og lidt ind i maj.

Mere robust

Vi har selvfølgelig været meget opmærksomme på, at der ikke tilføres svovl fra handelsgødning ved vækstart, men vi har aldrig observeret svovlmangel ved denne fremgangsmåde.

Noget kunne tyde på, at vinterrugen er mere robust end de andre kornarter.

Det skal så indrømmes, at det ikke er den rene ”sandkasse” vi dyrker vinterrugen i, men selvfølgelig de lette boniteter, hvor hveden har svært ved at klare sig.

Det skal også bemærkes, at jeg foretrækker gødskning af vinterrug med handelsgødning, hvor der også tilføres svovl fra starten, men de fleste steder er brugen af gylle en nødvendighed for at få den brugt.

Vækstregulering løser ikke alt

I foderrug er det også muligt at bruge vækstreguleringsmidler, men tro nu ikke at dette løser alt.

Forudsætningen for et positivt resultat er, at planterne er i god vækst og ikke stressede af f.eks. tørke eller kulde, når vækstreguleringen foretages, men selv om dette overholdes, er det ingen garanti for et positivt resultatet, og der ses ofte negative merudbytter i forsøgene.

Der vækstreguleres fra stadie 31-32 eller bedst 2 gange 0,5 dosering i stadie 31-32 og 33-37.

Sidste gang må så udelades, hvis der er blevet for tørt.

Forsøgene viser ikke hvilken af de markedsførte midler, der bør foretrækkes.

Doseringen bør være forsigtig, og som udgangspunkt bør ”normaldoseringen” ikke være højere end 2/3 af hvededoseringerne.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.