Konsulent: Sæt hårdt ind mod græsukrudt - det kan du gøre før høst og efter høst

For at det på sigt bliver muligt at dyrke en afgrøde, er det flere steder vigtigt at sætte hårdt ind mod græsukrudt nu.

Af Kasper Holm Kristensen, planteavlskonsulent, Velas

I mange marker ses nu rigtig meget græsukrudt og nogle steder er det en næsten umulig opgave.

Langt de fleste steder er det et kendt problem og en god sprøjtning er lavet. Effekten er udeblevet, eller græsset er sat, men skyder igen.

Resistens er desværre det helt store problem, og det er alvorligt. Det er specielt agerrævehale og rajgræs, som er et problem. 

Tiltag nu inden høst

For at det på sigt bliver muligt at dyrke en afgrøde, er det flere steder vigtigt at sætte hårdt ind nu.

Problemet skal identificeres i markerne, og der skal laves indtegninger på kort som kan være i FarmTracking.

Områder i marken med græs skal slås af, og det vil helt klart være bedst at fjerne materialet f.eks. til wraphø med højest 50 procent tørstof for en sikker ensilering eller ensilage.

Alternativt kan slåning med efterfølgende nedvisning være en mulighed. 

Det er vigtigt at lave en resistens test, så du får svar på hvilke midler, som kan bruges, og sædskiftet kan tilrettes.

Tiltag efter høst

Hvis frøkast er undgået, så vil en jordbearbejdning være en god løsning for at fremprovokere gamle frø til at spire.

Det kan være i forbindelse med etablering af efterafgrøden. Eventuelt en god bearbejdning en uge til 10 dage inden såning af efterafgrøder, hvis det kan lade sig gøre.

Det fremspirede skal nedvisnes inden jul for at sikre en god effekt. En ekstra nedvisning med lav dosis i foråret inden såning kan være nødvendig. 

Vintersæd sås tidligst 1. oktober og gerne senere for at hindre for stor fremspiring af græs. Husk, at der stadig skal kunne laves et fornuftigt såbed, ellers må det vente til foråret. Vælg en sort med kraftig vækst egnet til sen såning.

Tidlig såning gover stor fremspiring

Muligheden for tidlig såning er det værste vi kan gøre, fordi det vil give en stor fremspiring = stor opformering af græsset.

Hvis der er græsproblemer i en mark tilmeldt tidlig såning, så skal det laves om. Mange ting kan ændres, men ikke alt. Tag en snak med din konsulent om mulighederne. 

I forhold til opformering af græsukrudt er det store krav til efterafgrøder en fordel, specielt i forhold til at få mere vårsæd til forebyggelse af den store opformering.

Hvis først det er gået helt galt, så er vårsæd alene end ikke løsningen. Måske en god etableret havre vil have en chance for at holde meget af græsset tilbage. 

LÆG EN Strategi

Græsukrudt kan blive et uoverstigeligt problem, så der skal være en god og langsigtet strategi på alle ejendomme.

Der er mange andre tiltag, som også skal tages i brug. Enkelte steder har nu nået et stadie, hvor eneste sikre mulighed er tre års sletgræs med minimum 5 slet pr år.

Dette kan bare ikke afsættes ret mange steder, så læg en strategi og følg den inden det er for sent.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.