Konsulenter: Høst-katastrofe afværget, selvom ekstremt vejr kan ses i marken
Selvom det kan ses på nogle afgrøder, at efteråret var meget vådt, så er en større katastrofe afværget, melder plantekonsulenter.

Et ekstremt vådt efterår og vinter efterfulgt af en tørkeperiode i foråret var nær ved at punktere humøret, inden høsten overhovedet var kommet igang.

Værdifuld regn i slutningen af juni har dog rettet meget op, og høsten ser generelt lige nu bedre ud end frygtet.

Sådan lyder det fra flere af landets plantekonsulenter.

"På et tidspunkt tænkte vi, at det kunne gå helt galt, men det ser det alligevel ikke ud til. Så det er positivt", siger for eksempel Finn Olsen, teamchef for planteavl i Sønderjysk Landboforening.

pil op ad efter svært efterår

Han bliver bakket op af landskonsulent hos Seges Leif Hagelskjær.

"Mine forventninger er lige nu middel, men det skal ses i lyset af, at vi havde dårlige betingelser i efteråret, hvor det tidligt blev meget vådt. Det var faktisk vådt hele vinteren, hvorefter det så blev tørke. Så i forhold til de betingelser vi har haft, så er det pil op ad", siger han og tilføjer:

"Sidste havde vi nogle fantastiske udbytter, og det niveau tror jeg ikke, at vi når i år".

store variationer

Generelt lyder det, at der er stor variation i de foreløbige udbytter og tilstande på markerne.

For eksempel på Sjælland, hvor den nordlige del af øen har fået meget mindre vand end den sydlige, forklarer planteavlskonsulent Ole Schou.

"Især den nordvestlige del af Sjælland er hårdt ramt af tørre marker, mens det ser meget mere lovende ud syd for E20-motorvejen", siger han.

skuffende vinterraps

Både i Jylland og på Sjælland er det især tydeligt i vinterrapsen, at efteråret var meget vådt.

"Det er for tidligt at sige noget om udbyttet, men den står bestemt ikke prangende på marken", siger Ole Schou, hvilket bliver suppleret af Finn Olsen fra SLF:

"Vinterrapsen er den største skuffelse lige nu. Nogle steder snakker vi små tynde stængler, som vi skal år tilbage for at finde magen til. Det har simpelthen været for vådt, da den blev etableret".

færre solskinstimer i juli

Udfordringerne med det våde efterår overskygger da også, at juli har budt på noget færre solskinstimer end normalt.

Der må dog gerne komme noget varme de næste par uger, lyder det fra Ole Schou:

"Vejret har generet græsfrøhøsten, men derudover har det ikke haft så stor betydning. Men nu skal vi bruge noget varmt vejr til kornhøsten, så der kan blive frigivet arealer til såning af vinterraps".

Finn Olsen tilslutter sig:

"Vi kunne godt have ønsket os lidt flere solskinstimer, men solskin eller ej, så har vi haft udfordringer med rodsystemerne pga. efteråret. Det er det, der bliver afgørende for, at i år ikke bliver rekordhøst", siger han.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.