Konventionel landmand: Vi strigler og radrenser for at spare kemi

Det har ikke regnet på Bornholm siden marts, så der er ikke meget ukrudt i afgrøderne hos Frennegård Agro. Men nu er der lige kommet tre millimeter, og så må sprøjten frem.

Striglen og især radrenseren bliver brugt flittigt på Frennegård Agro, selv om det er en konventionel bedrift.

- Vi har blindstriglet ærterne og ville også have lavet en ukrudtsstrigling senere. Men nu er der kommet lidt vand, og så fremspirer der ukrudt. Så vi bliver nok nødt til at finde sprøjten frem og give Fighter og Stomp i stedet, siger Simon Elleby.

Der har ellers stort set ikke været ukrudt i vårafgrøderne, fordi det har været så tørt på Bornholm, hvor der ikke er kommet regn siden marts.

- Foråret er ofte tørt på Bornholm, og nogle år kan vi undgå ukrudtsmidler og nøjes med at harve ærterne. Det gør vores kompagnon også i hestebønner. Det sparer kemi, som gavner både pengepung og miljø, så det er win-win.

Vi radrenser meget

Det er dog især radrenseren, de bruger.

- Vi radrenser en del, både for os selv og naboerne. Det skal man have tålmodighed til, når man dyrker rækkeafgrøder. Vi har radrenset konventionel purløg to gange og lidt i den økologiske persille. Hybridbladbeder er også renset en gang, og skal sammen med purløg have en gang til, siger han

Også spinaten skal radrenses, når den bliver større. Mindst en gang og gerne to, samtidig med at de samler sten. Rensning booster også spinaten.

- Sidste år radrensede vi én gang, men det var så tørt, at det knapt kunne lade sig gøre. I år er det også tørt, men jorden holder godt på vandet, så der er stadig fugt i jorden. Men de øverste fem centimeter er tørt som aske.

Tid for mange sprøjtninger

Spinat er nu sprøjtet med Betanal + Asolux, efter konsulentens anbefaling.

- De var meget rene for 14 dage siden, og jeg havde håbet, at vi kunne nøjes med jordmidlerne, da Betanal kan være hård ved spinat. Men der var for meget ukrudt. Siden er der kommet lidt regn, så det skal sprøjtes igen med Asolux+Pixxaro - og så have mangan og flydende gødning, siger han.

Udfordringer her & nu

Vårsæd: - Vi har gødsket vårsæden færdig, og den skal snart ukrudtssprøjtes. Både vårbyg, ølandshvede og durumhveden, siger Simon Elleby.

Svampe: - Der er rust i rajgræsset, så det skal bekæmpes snarest. Også hveden skal snart svampesprøjtes for første gang. Normalt sprøjtes den to gange.

Radrensning: - Purløgene er renset to gange, og de skal have en tredje rensning snart. Også hybrid-bladbederne skal snart radrenses - og senere spinaten.

Faktaboks

Frennegård Agro

  • Simon Elleby driver Frennegård Agro på 189 hektar ved Svaneke på Bornholm.
  • Dyrker spinatfrø, bladbedehybrid, purløgfrø, lupinfrø, persillefrø, rajgræsfrø, ært, ølandshvede+durumhvede til mel, vårbyg, vinterhvede.
  • Maskin- og arbejdsfælles-skab med tre andre, bl.a. en økolog. I alt 800 hektar.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.