Kornhandlerne slikkede sår efter mandagens prisfald

Det var i går tid til omtanke i afgrødemarkedet. Hvedemarkedet venter aftenens renteannoncering i USA og USA’s hvedeeksportører øjne optimisme efter prisfaldet på hvede i Chicago. Det rapporterer Jyske Markets.

Efter den mindre prismæssige styrtblødning – med Chicago i front – som vi oplevede i mandagens marked blev resultatet let stigende priser på soja og hvede. Også trukket
af en ny drejning mod tørt vejr i Argentina, og spekulation over om weekendens regn i USA nåede at ramme tilstrækkelig af arealerne med vinterhvede.

Det rapporterer Jyske Markets i deres seneste afgrøderapport.

Benson Quinn Commodities påpeger som omtalt i går, at prisfaldet på hvede i Chicago begynder at gøre US hvede konkurrencedygtigt sammenlignet med russisk hvede. ”Amerikansk hvede fob golfen ser ud til at være 1-2 USD/ton dyrere end hvede af samme kvalitet på verdensmarkedet”, vurderer også Halo Commodities", lyder det i rapporten.

USA har dog endnu fragtforskellen imod sig, hvis de vil nå de store kornimporterende nationer i Nordafrika og Mellemøsten, konkluderer de.

Alle øjne mod rentemøde

På den makroøkonomiske front hviler alles øjne på den amerikanske centralbank FED, der i aften afholder rentemøde.

I markedet er allerede indpriset en forventning til en renteforhøjelser på 0,25 procent. Mere spænding er der omkring centralbankens renteforecast.

Valutamarkedet gav en forsmag på yderligere rentestigninger i USA i går, og handlede dollaren op mod euroen i takt med stigende renter. I december forventede FED en rentestigning på 0,70 procent i løbet af 2018 og yderligere 0,60 procent i løbet af 2019.

Renteannoncering fylder

Aftenens renteannoncering fylder selvfølgelig også betydeligt i kornmarkedet. En afgørende faktor for prissætningen i denne sæson regionalt har været konkurrenceevnen på verdensmarkedet, der i høj grad er bestemt af styrken af den lokale valuta. Her må vi i EU erkende, at vi i denne sæson har trukket det korteste strå, med en langt stærkere euro end forventet.

Hvilket bærer en del af skylden for den skuffende hvedeeksport ud af EU. Selvom vi på de hjemlige breddegrader fik et snært af forår i går, så tyder det på at den kommende uge for store dele af Europa endnu vil blive domineret af lave temperaturer, og vækstsæsonen er nu allerede forsinket. Størst
pessimisme spores naturligvis for det allerede forsyningsmæssigt pressede bygmarked.

I Ukraine er situationen den samme, hvor temperaturer ned mod -15 grader celsius endnu er hverdag i visse områder. Men ifølge Agritel er vintersæden dækket af et pænt snedække, så bekymringen hviler mest på en forsinket sæson. Tager vi til Rusland og de store landbrugsarealer i syd har foråret meldt sin ankomst, og forårsarbejdet er her i fuld sving.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.