Kortlæg rajgræs i vintersæden nu og genovervej tidlig såning

Hvis du har tilmeldt vinterhvede til tidlig såning i efteråret, kan der være grund til at genoverveje beslutningen, hvis rajgræsserne har overtaget i forfrugtsafgrøden her i foråret.

Få kortlagt om du har problemer med rajgræsser i vintersæd, primært i hveden. Det gøres bedst nu, hvor rajgræsset rager op over kornet.

Og tag så stilling til, om dit hvedeareal eller såtidspunkt til efteråret skal justeres af hensyn til risikoen for opformering af rajgræs.

Husk, at det er også vigtigt ikke at speede processen op i en mark, hvor der kun er et lille og begyndende problem.

Sådan lyder anbefalingen fra Finn Olsen, teamchef for planteavl hos Sønderjysk Lanboforening.

Han har i de senere år oplevet, at både italiensk og almindelig rajgræs år for år har udviklet sig til et stadigt større ukrudtsproblem i vinterhveden, og det gælder også i de pløjede marker.

Oven i kommer, at rajgæsset i stigende grad udvikler herbicidresistens, og man kan nu opleve marker, hvor en fuld dosis med Cossack er uden effekt.

SKAL HVEDEN SÅS TIDLIGT FOR AT ERSTATTE EFTERAFGRØDER?

Der er særlig grund til at holde øje med rajgræsset i år, hvis man har tilmeldt vinterhvede til tidlig såning i efteråret for at erstatte efterafgrøder.

Som bekendt tæller 2 hektar tidligt sået hvede (sået før 7. september) nu for 1 hektar efterafgrøde mod et tidligere bytteforhold med fire hektar hvede for en hektar efterafgrøde.

"Vi har tilmeldt rigtig mange hektar hvede til tidlig såning i efteråret. Problemet er, at hvis man har udfordringer med rajgræs som ukrudt, ved vi af erfaring, at tidlig sået hvede virkelig vil trykke til problemet", siger Finn Olsen, og fortsætter:

"Vi kan løse rajgræsproblemerne med mere vårsæd i stedet for vintersæd, som også passer ind med kravet om flere efterafgrøder. Det er bare ikke lige sådan at gøre på især på lerjorden, hvor det vil koste mange hkg korn. Så vil landmanden hellere så hveden tidligt, og så puffer han endnu mere til græsproblemet."

"Sår du hveden fx 5. september, er der et langt efterår, hvor græsserne kan spire frem, og de kan være vanskelige at holde nede med den traditionelle Boxer-sprøjtning", forklarer Finn Olsen.

Oven i kommer, at rajgræsserne nogle steder er langt inde i en udvikling af resistens. Mange steder kan græsserne bekæmpes tilfredsstillende i foråret, men får man ikke håndteret probelmet godt, kan det være et spørgsmål om tid, før resistensen banker på også her.

"Jeg anbefaler, at man får kortlagt og vurderet rajgræsproblemet nu, og få så taget en beslutning om man skal så hveden tidligt eller ej.

Dropper du tidlig såning, koster det træk i N-kvoten, men det giver måske alligevel den bedste bundlinje. Forsøgene viser, at store rajgræsproblemer kan koste 30-40 hkg pr. hektar eller endda mere i vinterhvede."

TJEK FOR LATITUDE-BEJDSET UDSÆD

Hvis beslutningen er, at det giver god mening at så tidlig hvede, og der er tale om 2., 3. eller 4. årshvede, opfordrer Finn Olsen til at kontakte grovvaren allerede nu med henblik på at købe Latitude-bejdset såsæd for at forsinke goldfodsyge.

"Kontakt foderstoffen allerede nu og hør om muligheder for sortsvalg og leveringstidspunkt. Som bekendt skal grovvaren jo køre udsæden ned over grænsen for at få udsæden bejdset og transportere den tilbage igen. Så det er ikke noget, man bare lige kan bestille tæt på såtidspunktet", siger Finn Olsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.