Læg ny strategi for vækstregulering i kraftig frøgræs

God og kraftig vækst i frøgræsserne gennem vinteren giver behov for en effektiv vækstregulering for at hindre kraftig lejesæd. I år er der ændringer i anvendelsen af midler med aktivstoffet trinexacpac-ethyl (TE).

Af Barthold Feidenhans’l, landskonsulent i frøavl, Seges

Som det ser ud i skrivende stund (1. marts), er der en god og kraftig vækst i de fleste frøgræsmarker.

Den tørre vinter har sikret, at der har været en del kvælstof til rådighed, og de høje temperaturer i februar har sikret væksten. Derfor kan det tyde på, at der bliver behov for en effektiv vækstregulering i foråret 2019 for at hindre kraftig lejesæd og dermed udbyttetab.

Vær opmærksom på ændring i regulering
I 2019 er der sket nogle ændringer i anvendelsen af vækstreguleringsmidler, der indeholder aktivstoffet trinexacpac-ethyl (TE).

Ændringerne påvirker ikke mulighederne for en effektiv vækstregulering i frøgræs, men kan ændre på den valgte strategi og dermed middelvalget.

I 2019 må der maksimalt anvendes 1 normaldosering (N) af midler, der indeholder TE uanset koncentrationen af TE. 1 N er f.eks for Moddus og Trimaxx produkterne 0,8 liter pr. ha. For Medax Max er det 1 kg pr. ha.

Strategier for vækstregulering i 2019
Så længe man anvender en strategi med kun en behandling med et middel, giver det ingen udfordringer. Her er der en maksimal dosering pr. vækstsæson, der naturligvis skal overholdes, men hvis man anvender en splitstrategi, som er meget normalt i dag, skal man være meget opmærksom på doseringerne.

Det betyder som eksempel, at hvis man starter med en tidlig behandling med 0,4 l Moddus Start svarer det til 0,5 N eller 50 procent af den totalt tilladte mængde. Hvis man så vil følge op med et andet TE-holdigt produkt, er der 50 procent tilbage af det valgte produkt.

Læs hele artiken og se løsningsforslag for ny strategi for vækstregulering i det nye nummer af frøavlernes medlemsblad Frøavleren, der udkommer 19. marts.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.