Lægger del af markbruget om: Nu skal vi kunne tåle at se på ukrudt

Det nordvestjyske selskab Salling Seeds, der ejes af landmændene Anders Spanggaard og Søren Wibholm Just, lægger 211 hektar af de i alt 700 hektar til økologi for at følge med efterspørgslen og derved forbedre bundlinjen. Artiklen er fra arkivet og publiceret første gang i magasinet MARK, juni 2018.

1. august 2017 gik Salling Seeds, stiftet af Anders Spanggaard og Søren Wibholm Just, i gang med at omlægge 211 hektar af selskabets 700 hektar til økologi.

»Vi har selvfølgelig fokuseret på arealer, hvor vi ved, at der er en nogenlunde god kvalitet, og hvor ukrudtsbestanden ikke er for kraftig. Vores helt store udfordring bliver jo ukrudt, for nu skal vi kunne tåle at se på ukrudt. Det skal vi nok lige vænne os til«, siger Anders Spanggaard.

Der er flere grunde til omlægningen.

»Det hænger ikke rigtig sammen med en kornpris på 110 kr. pr. tønde. Der er jo også kemikalieafgift, og resistens er også ved at være en problemstilling«, siger Anders Spanggaard.

Ud over at de økologiske afgrøder forhåbentligt vil forbedre bundlinjen, kan landmændene lide udfordringen ved at prøve noget nyt.

»Meget viden kan man hente udefra, men hvordan det fungerer på vores jord, ved vi kun ved at prøve os frem. Vi skal prøve at se, om det kan lykkes og fungere her - om vi kan omdanne teori til praksis«, siger Johan Wibholm Just, der snart skal i gang med et glidende generationsskifte med sin far, Søren Wibholm Just.

»Det er spændende at holde sig i gang i stedet for altid at gøre det samme«, tilføjer Anders Spanggaard.

Efterspørgsel på økologi

På omlægningsarealet bliver der dyrket havre, rug og hestebønner.

»Det er afgrøder, der er nemme at afsætte, for der er efterspørgsel på alle tre afgrøder. Det er nok også nogen af de afgrøder, der er nemmest at få til at fungere i økologisk planteavl. Selvfølgelig er der også svampesygdomme i dem, men nok i mindre skala end i hvede og vårbyg«, siger Anders Spanggaard.

Omlægningen handler også om at imødekomme forbrugerne.

»De trends, der fylder meget hos forbrugerne, er bæredygtighed, dyrevelfærd og økologi. Vi er som landmænd nødt til at følge med. Omstillingsparathed er vigtig«, mener Johan Wibholm Just.

De to landmænd synes, at de i Salling Seeds netop er omstillingsparate.

»Man skal følge med og være oplyst om det øvrige samfund. Og så skal man se på den virksomhed, man har, og skrue den sammen på en måde, så den kan flytte sig«, siger Anders Spanggaard.

»Vi optimerer, hvor vi kan. Er det konventionelle korn på vej nedad, så prøver vi så vidt muligt at udskifte det«, uddyber Johan Wibholm Just.

Ingen nødbremse

Den konventionelle linje har en klar fordel, som den økologiske mangler.

»Hvis noget går galt undervejs, har man som regel en nødbremse. Man kan køre lidt ekstra gødning ud eller komme ud med en ekstra ukrudts- eller svampebehandling. Der er ingen plan B her«, siger Anders Spanggaard.

Til gengæld håber han at få andre fordele.

»Nogle af de ting, vi gør bekæmpelsesmæssigt, har en bagside af medaljen. Der er jo også nytteinsekter, der bliver bekæmpet, når vi sprøjter mod insekter«, siger Anders Spanggaard.

Intern konkurrence

De to landmænd vil gerne fortsætte med også at drive konventionel planteavl.

»Men det kan godt være, at vi øger det økologiske areal til 300 hektar, - det må tiden vise. Det gode håndværk skal i hvert fald være i orden«, siger Anders Spanggaard.

De to produktionsformer kommer til at høre under hvert deres selskab. Den konventionelle del vil fortsat høre under Salling Seeds, mens den økologiske del vil høre under datterselskabet, Salling Organic.

»Det vil uden tvivl blive lidt en sport, for vi kører jo to regnskaber. Der vil blive en kamp mellem de to linjer. Det ser vi også frem til - at se hvad der sker. Det bliver spændende at følge den udvikling«, siger Anders Spanggaard.

En ulempe ved at have både økologisk og konventionel planteavl er, at der er mere at holde styr på.

»Der er lige pludselig flere registreringer for vores medarbejdere. Den økologiske linje holder vi under et økologisk momsnummer og et økologisk regnskab, så der bliver flere registreringer, hvor timerne og maskinerne bliver brugt«, siger Johan Wibholm Just.

»Hvis det om nogle år viser sig, at økologien faktisk ikke forbedrer vores bundlinje, så er der ingen grund til at have to selskaber. Men det kan også være, at vi bliver så meget økologer, at det ikke er så vigtigt. Det vil tiden vise.

Men det skal helst ikke være med til, at det bliver en dårligere forretning end det, der er udgangspunktet i dag. Det skal helst være mindst lige så godt og også gerne bedre«, siger Anders Spanggaard.

TIDSLINJE

2012. De to nordvestjyske landmænd, Søren Wibholm Just og Anders Spanggaard, opretter Salling
Seeds, hvor de lægger deres planteavl sammen. På det tidspunkt drejer det sig om 350 hektar. Derudover har Søren Wibholm Just omkring 200 hektar med kartofler.

Anders Spanggaard producerer til gengæld omkring 8.000 slagtesvin. I dag driver de et fælles areal på 700 hektar.

2017. 1. august begynder de to landmænd at lægge 211 af deres fælles hektar om til økologi. Der skal dyrkes rug, havre og hestebønner på hver sin tredjedel af arealet.

2018. Første sæson med omlægningsafgrøder. Afgrøderne skal afsættes til Vestjysk Andel, hvor hestebønnerne og havren er til fremavl, mens rugen er til foder.

Søren Wibholm Justs søn Johan kommer med i selskabet. På sigt skal han overtage bedriften efter sin far.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.