Landbrugsaftale: Dansk kvælstofregulering skal til eksamen

»Det har vi ønsket os lige siden aftalen om Grøn Vækst,« siger Lars Hvidtfelt om udsigten til et uvildigt eksperttjek af den danske kvælstofregulering.

Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, glæder sig over udsigten til, at den danske kvælstofregulering skal underkastes en international evaluering, et såkaldt »peer review« - det vil sige et uvildigt tjek af fagfæller - formentlig af eksperter udefra.

Det er et af elementerne i den nye landbrugsaftale, som regeringen i nat har indgået med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og, Konservative.

4 mio. kr. til evaluering

Med aftalen afsættes der således fire 4 mio. kr. til at gennemføre en international evaluering af kvælstofmodeller bag vandområdeplanerne med inddragelse af udenlandske forskningsinstitutioner frem mod den målrettede regulering, som skal træde i kraft i 2018/2019.

Resultaterne af evalueringen vil indgå i kortlægningen af indsatsbehovet for tredje vandplanperiode.

L&F ønske i mange år

»Det er noget, vi fra landbrugets side har arbejdet for i mange år - lige siden aftalen om Grøn Vækst,« siger Lars Hvidtfelt.

»Lige siden, og i al min tid som viceformand, har vi været stærkt kritiske overfor den måde, de danske forskningsinstitutioner fastsætter vores miljømålsætninger på, og overfor de modeller, man har anvendt til at fastsætte udvaskning og udledning af kvælstof på.«

Regulerer med bind for øjnene

Ifølge Lars Hvidtfeldt er dansk landbrug i årevis reguleret »med bind for øjnene«, ud fra forkerte, faglige forudsætninger, som påfører landbruget milliardtab.

»I hele den periode har det langsomt men sikkert vist sig, at vi i landbruget har fået ret i vores antagelser. Både på baggrund af faktiske målinger og forskere, der har justeret deres antagelser. Derfor kan sådan et fagligt eftersyn vise sig at få meget stor betydning for landbruget.«

»Altid en risiko«

»Men hvad nu, hvis resultatet af denne »eksamen« ikke bliver det, du drømmer om - men måske endda går den modsatte vej?«

»Den risiko vil der altid være. Men overordnet set vil vi være bedst tjent med, at regulering hviler på et solidt, fagligt grundlag,« siger Lars Hvidtfeldt.

»Jeg er i alt fald bange for, at de danske forskere har stirret sig blinde på en bestemt tilgang til vandmiljøet og på en tilgang med et meget snævert fokus på kvælstof. Man har ikke hævet sig højt nok op i helikopteren.«

FAKTA:

Grøn Vækst er en politisk aftale fra 2009, som den daværende VK-regering indgik med Dansk Folkeparti.

Aftalen, som skulle sikre, at »miljø-, natur- og klimabeskyttelse går hånd i hånd med en moderne og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevareproduktion,« er efterfølgende blevet opfattet som roden til meget ondt i landbruget.

Det fremadrettede indsatsbehov for vandmiljøindsatsen består ifølge landbrugsaftalen af:

1) Udskydelse af ca. 6.200 tons kvælstof til tredje vandplansperiode.

2) Iværksættelse af kollektive indsatser for i alt ca. 3.800 tons kvælstof.

3) Den resterende indsats på ca. 3.800 tons kvælstof håndteres via den

målrettede regulering.

Emneord Landbrugspakke Lars Hvidtfeldt

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.