Landmænd får penge retur for 10 års ulovlige støttetræk

Omkring 1.100 landmænd skal have penge tilbage, hvis de er blevet trukket i landbrugsstøtten for overtrædelse af regler om to meter bræmmer.

Landbrug & Fødevarer havde ret: NaturErhvervstyrelsen og Miljøstyrelsen erkender nu, at der er tvivl om den lovmæssige hjemmel til at trække landmænd i landbrugsstøtte, når de ikke overholder krydsoverensstemmelsesreglerne.

Derfor vil NaturErhvervstyrelsen nu genoptage ca. 1.100 tidligere afgørelser fra perioden 2005 og frem, hvor landmænd er blevet trukket i landbrugsstøtten for overtrædelse af reglerne om to meter bræmmer.

Landmændene vil herefter få betalt støttetrækket tilbage - det samlede beløb ligger ifølge NaturErhvervstyrelsen på omkring 11 mio. kroner.

Alle sager forventes at blive behandlet i løbet af 2015.

»Tvivl om hjemmel«

De to styrelser lægger sig dog ikke fladt ned, men skriver:

»Styrelserne er kommet frem til, at der kan være tvivl om den lovmæssige hjemmel for støttetrækket og har derfor besluttet at tvivlen bør komme landmændene til gode. Endvidere ændrer de to styrelser nu i to relevante bekendtgørelser, så der fremadrettet ikke er tvivl om, at landmænd kan trækkes i landbrugsstøtte, hvis de gødsker i to meter-bræmmerne,« skriver NaturErhvervstyrelsen i en pressemeddelelse.

Bræmmekrav opretholdes

Trods 10 års tvivl om juridisk administration er der ifølge NaturErhvervstyrelsen ingen tvivl om, at »reglerne om to meter-bræmmerne er en korrekt måde at implementere EU’s nitratdirektiv på.«

Landmænd skal derfor fortsat have to meter-bræmmer og har skullet have det siden 2005. T

»Tvivlen er alene opstået omkring det juridiske grundlag for at kunne sanktionere med træk i landbrugsstøtten, når landmænd ikke overholder reglerne og gødsker i to meter-bræmmerne,« skriver styrelsen.

Ændrer regler

For at skabe den korrekt juridiske hjemmel for KO på to meter bræmmer fremadrettet ændrer styrelserne nu i husdyrgødningsbekendtgørelsen og krydsoverensstemmelsesbekendtgørelsen og i vejledningen dertil.

Desuden sætter NaturErhvervstyrelsen ressourcer af til en udvidet gennemgang af regler og praksis på krydsoverensstemmelsesområdet.

Hensigten er at afdække behovet for andre eventuelle opstramninger i hjemmelsgrundlaget.

Derudover har NaturErhvervstyrelsen iværksat et nabotjek, hvor de danske regler på krydsoverensstemmelsesområdet sammenlignes med andre EU-landes regler.

Emneord krydsoverensstemmelser

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.