To landmænd med seriøse vandingsproblemer: Frygter udbyttet halveres
Planteavlere Frank Haunstrup og John Kjærgaard er i seriøse vandingsproblemer. Hvis ikke der kommer vand inden næste uge halveres udbyttet af vårbyggen, vurderer de.

Ekstra vanding er en yderst bekostelig affære og hundredvis af hektar med vårbyg må derfor klare sig uden på Frank Haunstrup og John Kjærgaards marker, der for begges vedkommende ligger i Vildbjerg tæt ved Herning.

John Kjærgaard vurderer, at totaludbyttet af vårbyggen i værste fald risikerer at blive halveret, hvis ikke der kommer vand inden næste uge.

Alle 330 hektar er hos John Kjærgaard uden vanding, mens godt halvdelen af Frank Haunstrups 200 hektar er tørstende.

"Jeg er nødsaget til at prioritere vandingen af mine kartofler og frøgræs, og derfor er 100 hektar med vårbyg uden vanding", forklarer Frank Haunstrup.

Både John Kjærgaard og Frank Haustrup har mange lavtliggende jorde, som normalt ikke er påvirket af tørke.

"Normalt er halvdelen af mine marker aldrig under tørke - Men i år lider alt", konkluderer John Kjærgaard.

Dog er det ikke muligt for hverken John Kjærgaard eller Frank Haunstrup at ændre situationen: Det er simpelthen for dyrt.

"Etablering af boringer, vandingsmaskiner, personale – det kan hurtigt løbe op i 6-7 millioner kr", forklarer John Kjærgaard.

Frank Haunstrup er dog begyndt at forberede næste sæson.

"Jeg er faktisk lige påbegyndt at ansøge om at lave en boring mere, men det er først til næste år, at jeg kan nå at få glæde af den", forklarer Frank Haunstrup.

Kan vårbyggen reddes?

Frank Haunstrup er især bekymret for de tørkeramte vårbygarealer.

"På bakketoppene bliver de fuldstændig brændt af, og de bliver mere og mere brune for hver dag", forklarer han.

Han frygter, at skaden ikke vil kunne genoprettes – også selvom der kommer vand.

"Ligeså snart der kommer vand, så vil vårbyggen begynde at skyde fra bunden af igen, og de nye skud vil ikke nå at udvikle sig til noget med kerner i. Det bliver bare til tomme kerner", forklarer han.

 

 

Faktaboks

Om de to bedrifter:

Meldgaard I/S, Ejet af John KjærgaardVildbjerg330 hektar: Raps, byg, hvede, havre

Frank HaunstrupVildbjerg215 hektar: Vårbyg, rug, hvede, frøgræs og kartofler

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.