Store dele af Værnengene ved Ringkøbing Fjord kan ende som sump og siv, fordi de ikke bliver græsset af. Og så vil hverken fuglelivet eller de mere end 100.000 mennesker, der hvert år besøger engene have glæde af dem, skriver DR MIDT OG VEST.
Det frygter de landmænd, der plejer engene, vil blive konsekvensen, hvis Miljøminister Kirsten Brosbøll får sit lovforslag igennem i Folketinget.
"Vi frygter, at det bliver en katastrofe for fuglelivet derude - især de rødlistede engfugle. Der skal være græsset af for, at de vil være derude," siger Niels Jørgen Madsen, der ud over selv at være mælkeproducent er formand for Dagsletternes Værn, der er et af de private selskaber, der lejer græsning i Værnengene ud til andre landmænd til DR P4 Midt & Vest.
Landmænd: Ingen vil sætte kvæg derud
Lovforslaget er første udmøntning af Regeringens Naturplan Danmark. Det vil forbyde landmændene at sprøjte og gøde i den såkaldte §3-natur.
Men rigtig mange af de åbne engarealer er netop §3-natur, og de blive hovedsageligt græsset af kvier fra de store malkekvægsbesætninger. De skal have meget næringsrigt foder, så hvis der ikke må gødes i engene, vil landmændene holde dem hjemme.
"Og der er slet ikke kødkvæg nok til at holde engene, vil skal have kvierne derud," siger Niels Jørgen Madsen til DR P4 Midt & Vest.
Det har ikke være muligt at få en kommentar fra Miljøministeren, der holder vinterferie, men i bemærkningerne til lovforslaget skriver miljøministeret, at forbuddet mod at bruge kvælstof vil meføre mere biodiversitet i engene.
Men den køber Niels Jørgen Madsen ikke. Hvis de ikke bliver græsset af, ender engene i sump og siv, som ikke er til glæde for nogen, vurderer han.
"Det er som om, de tror naturen er statisk. Nu har vi passet og plejet de enge i 200 år, og det er det, der har givet dem deres særpræg. Det er det, man spøger med derude, og jeg tror ikke, man helt har forstået, hvad det er man har gang i," siger han til DR P4 Midt & Vest.
I dag besøger 100.000 mennesker Værnengene for at nyde fuglelivet og de åbne vidder, men ifølge landmændene vil der om få år ikke være andet end sump og siv at se på.
Landbrug & Fødevarer har beregnet, at lovforslaget rammer ialt 45.000 hektarer, hovedsageligt enge og strandenge som Værnengene. Desuden vil det koste landmændene 1,8 milliarder kroner.
Lovforslag L94, som det hedder er allerede blevet førstebehandlet i Folketinget.
Kommentarer