Landmænd skal håndluge efter robotter i øko-sukkerroer

Landmænd slap ikke for at håndluge efter Farmdroid-robotter havde være i aktion, men de tror stadig på projektet.

Det vakte opsigt, da 12 Farmdroid-robotter tidligt i foråret blev sendt i marken for at så, radrense og renholde økologiske sukkerroer.

Meldingen fra producenten af robotterne var, at én robot kunne klare 20 hektar.

Sådan er det dog ikke helt gået på de to ejendomme, som LandbrugsAvisen har talt med.

Den ene er Søren Jespersen, driftsleder på Krenkerup Gods, som i 2017 omlagde 210 ud af deres 1.850 hektar til økologisk drift, og som i år har ladet en Farmdroid-robot passe 15 ud af godsets 76 hektar med økologiske sukkerroer.

Håndlugning nødvendig

»Såningen gik forholdsvis godt, og radrensningen fornuftigt. Men vores Farmdroid har ikke kunnet renholde roerne tilstrækkeligt i selve roe-rækkerne til, at vi har kunnet undgå håndlugning«, siger Søren Jespersen.

Han tilføjer, at det på de 15 hektar, som Farmdroid-robotten har passet, har været nødvendigt at radrense mellem rækkerne to gange med godsets 24-rækkede radrenser. Derudover er der håndluget ukrudt en enkelt gang.

»På de 15 hektar, som robotten har passet, har vi håndluget ukrudt for ca. 5.000 kr. pr. hektar, mens vi på de resterende 61 hektar har håndluget for ca. 10.000 kr. pr. hektar«, siger Søren Jespersen.

Han vurderer, at robotten har bortluget ca. halvdelen af ukrudtet, og at det, når teknikken er færdigudviklet, bør være muligt at bortluge ca. 80 pct. af ukrudtet i økologiske sukkerroer.

»Uanset hvor godt det lykkes at optimere teknologien og teknikken på robotterne, er det vanskeligt at bortluge det ukrudt, som står helt tæt på roeplanterne. Derfor tror jeg ikke, at vi helt kan slippe for håndlugning«, siger Søren Jespersen.

Han tilføjer, at de nu går over de økologiske sukkerroer en sidste gang for at bortluge melder og stokløbere.

Skal videreudvikles

Nogenlunde samme melding lyder fra Tom Ellerød Hansen, driftsleder hos DLM på Oremandsgaard og Lekkende Gods.

Han har dog kun ladet Farmdroid-robotten passe 10 hektar.

»Vi var klar over, at robotten ikke var færdigudviklet, da vi købte den. Softwaren virker, men robotten er en anelse for spinkel til at kunne klare vores tunge lerjord«, siger Tom Ellerød Hansen.

Han tilføjer, at det bl.a. har overrasket, at strømforbruget har været betydeligt større end forventet på lerjorden.

»Med den igangværende udvikling af robotterne vil de i fremtiden kunne passe flere hektar. Det vil øge rentabiliteten, og jeg tror på projektet«, siger Tom Ellerød Hansen.

Faktaboks

Farmdroid-robotter

  • Farmdroid-robotter sår roerne med stor præcision ved hjælp af GPS.
  • Robotten kender roeplanternes nøjagtige position og kan derfor luge ukrudt i selve roerækkerne med knive, som slår ud mellem roerne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.