Landmand: »Stormrådet dækker ikke mine tab«

Hver anden erstatningsansøgning efter skybruddet i Vendsyssel kommer fra landmænd. Men Per Østergaard får ikke sine tab dækket.

For halvanden måned siden var kvægproducent Per Østergaards marker et stort pløre. Siden er flere af hans værste bekymringer blevet bekræftet.

»Vi fik 99 procent af roerne op ved at montere ekstra hjul på roeoptageren. Vi fik også 99 procent af kartoflerne op, men der har vi måttet leje et bæltekøretøj, som med sin enorme bæreevne alligevel har givet store strukturødelæggelser i jorden, så det har givet - og vil give - en masse ekstraomkostninger,« beretter Per Østergaard.

For ham er der stort set ingen erstatning at hente, vurderer han efter at have haft taksator på besøg og fået brev fra Stormrådet.

Hans skader skyldes mestendels manglende dræning, fordi grøfter og dræn var fyldt med vand. Ordningen dækkede oprindeligt oversvømmelser fra hav og fjord. I 2010 kom søer og vandløb til, eftersom forsikringsselskaber ikke dækker disse skader. Men skader fra tilstoppede dræn og grøfter er ikke omfattet. Dermed er det kun Per Østergaards græsmarker, der ligger ned til Uggerby Å, som er omfattet. Her mistede han femte slæt og risikerer skimmelsvamp og omsåning, eftersom marken ikke er vinterklar. Men de største skader er i de andre marker. Det er muligt at udvide muligheden for at få erstatning, vurderer Mogens Hansen, sekretariatschef ved Stormrådet, men det ville kræve, at man kan vurdere, om drænene havde fungeret under normale forhold. I givet fald ville det være et politisk initiativ, der skulle tages.

Emneord oversvømmelser

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.