Landmand: ”Landbrugsstyrelsen tager ikke flyvehavre seriøst”

Landmand oplever, at Landbrugsstyrelsen ikke håndhæver loven om flyvehavre. Vi er ramt på ressourcer, lyder det fra styrelsen.

”Vi kan ringe til dem og sige, at de skal luge, men vi har ikke ressourcer til at køre ud”.

Cirka sådan lød beskeden til planteavler Anders Tornslev Bach, da han anmeldte fund af flyvehavre til Landbrugsstyrelsen.

”Det er ikke for at hænge mine naboer ud. Jeg har talt med dem om flyvehavren, men de får ikke rigtig fjernet det”, siger Anders Tornslev Bach og understreger, at han ikke er ude på at ’lege politimand’.

”Men når vi har en lov, der siger, at man skal fjerne flyvehavren, så skal man også gøre det. Og der står, at Landbrugsstyrelsen skal håndhæve det”, siger han.

Hans indtryk er, at Landbrugsstyrelsen ikke tager flyvehavren seriøst, og det på trods af, at de ifølge loven har pligt til at reagere på anmeldelser af flyvehavre. 

Sagen er først og fremmest principiel for Anders Tornslev Bach, men han er træt af, at hans korn er ramt af flyvehavre. 

Han driver 250 hektar med fremavl og bruger både tid og penge på at holde sine marker frie. Ellers kan han ikke få det solgt eller transporteret. 

”Vi tager flyvehavre alvorligt” 

Henrik Vorgaard, enhedschef for Fysisk Jordbrugskontrol, siger i en skriftlig kommentar til landbrugsavisen.dk, at styrelsen tager flyvehavre alvorligt og vurderer indsatsbehovet ud fra de tilbagemeldinger, man modtager. 

Dog erkender han, at styrelsen er presset på ressourcer i forhold til kontrollen af flyvehavre.

”Vi beklager, hvis vores kunder har fået indtryk af, at vi ikke håndterer henvendelser om flyvehavre. Det er korrekt, at vi har været presset på ressourcer, når det gælder kontrollen af flyvehavre. Men vi har håndteret de henvendelser, vi har fået, ved at indskærpe over for ejeren af arealer med flyvehavre, at han har pligt til at fjerne flyvehavren, og at dette skal dokumenteres. Samtidig har vi vejledt om, hvordan man bekæmper flyvehavre”, siger han og tilføjer: 

”Landmændene har taget rigtig godt imod vores henvendelser og vejledning, og vi har kun i et enkelt tilfælde været på en opfølgende fysisk kontrol, hvor det i øvrigt viste sig, at der var blevet fulgt op jf. vores vejledning”.

Landboforening vil tage fat i styrelse 

Torben Hansen, formand for VKST, Gefion og  Landbrug & Fødevarer Planteproduktion tager problemet meget alvorligt og vil have fat i Landbrugsstyrelsen. 

”Vi skal ikke have sydeuropæiske tilstande med flyvehavre”, lyder det kontant fra Torben Hansen.

Han fortæller, at han ser et stigende problem med flyvehavre, og at det ikke bliver taget seriøst.

Og hans tilgang til sagen er enkel.

”Bekendtgørelsen siger, at arealer skal holdes fri fra flyvehavre, og at landbrugsstyrelsen har pligt til at overvåge, følge op og give påbud. Og det skal selvfølgelig følges”, siger han. 

For ham at se er der i loven de fornødne redskaber til at bekæmpe flyvehavre effektivt, så længe den altså håndhæves af den ansvarlige myndighed.

”Vi vil kontakte Anders Tornslev Bach, så vi kan komme dybere ned i sagen. Og så vil vi tage fat i Landbrugsstyrelsen, så vi sikrer os, at problemet med flyvehavre tages alvorligt”, siger Torben Hansen. 

Emneord flyvehavre, Landbrugsstyrelsen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.