Landmand: 10 hektar med læggekartofler har givet for lidt

Hos brødrene Schmidt gav de 10 hektar med læggekartofler kun 200 tønder pr. hektar. Til gengæld tegner udbyttet i de 100 hektar stivelseskartofler fortsat godt.

"Vi er lige blevet færdige med at tage tredje leverance af kartofler op. Dermed har vi leveret 45 ud af vores 100 hektar med stivelseskartofler til kartoffelmelsfabrikken i Karup«, fortæller Phillip Schmidt.

Dermed er der fire leverancer tilbage. Den næste er i uge 43.

På det tidspunkt tager brødrene Schmidt stilling til, om alle resterende kartofler skal tages op og lægges i kule. Det afhænger af vejret.

Kartoflerne skal nemlig tages op under tørre forhold, og inden der kommer nattefrost.

Fordel med få kuler

»Vi vil helst vente med at tage de resterende kartofler op til i starten af november, da vi derved ikke skal lægge så mange kartofler i kule«, siger Phillip Schmidt.

Fordelen ved at lade kartoflerne sidde i jorden er, at der ikke skal bruges tid og kræfter håndtere kartoflerne to gange. Derudover koster det tid og penge, at skulle lægge halm og plastic på kulerne - og pille det af igen.

I forhold til udbyttet er det ikke afgørende, om kartoflerne sidder i jorden eller bliver taget op og lagt i kule.

Lavt udbytte i læggekartofler

»Det tog seks hele arbejdsdage at tage vores 10 hektar med læggekartofler op, og de gav for lidt«, siger Phillip Schmidt.

Med et udbytte på 200 tønder pr. hektar kan brødrene Schmidt komme til at mangle læggekartofler til næste forår.

Situationen bliver ikke just bedre af, at læggekartoflerne lige efter optagning lugtede råddent - og dermed kan være angrebet af sortbensyge. Det afklares senere, om de kan bruges som læggemateriale til foråret.

Brødrene Schmidt er foreløbig optimistiske. De vil dog tage to hektar af en egnet sort op og fylde kartoflerne på kasser, så de kan bruges, hvis de kommer til at mangle læggekartofler til næste forår.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

  • Frøgræs: Vi har afpudset de 35 hektar med rajgræs og de 14 hektar med bakkesvingel. Bakkesvinglen er tilmed blevet gødsket færdig. Dermed er der ikke mere at gøre i frøgræsset i år.
  • Såning: Vi er lige blevet færdige med at så de sidste af vores i alt 140 hektar med vinterhvede. Generelt står vinterhveden godt. Ved bekæmpelse af ukrudt lavede vi spor enkelte steder. Det var dog rigtig fint at køre på de marker, hvor vi har sået vinterhvede efter kartofler.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.