Landmand: Biogas-roer har fået fast plads i sædskiftet
En god indtjening er det vigtigste argument for, at Ole Vingård Olesen dyrker roer til produktion af biogas. Men der er flere sidegevinster ved at have roer med i sædskiftet.

Der var travlhed hos Ole Vingård Olesen i mandags.

En seks-rækket roeoptager gnavede sig langsomt, men sikkert gennem roerækkerne, mens en sværm af vogne sørgede for at køre roerne fra.

Hjemme på ejendommen læssede en teleskoplæsser roerne i et kar, så de blev vasket, inden et transportbånd førte dem på op laddene af ventende lastbiler, som kunne fragte roerne til biogasanlægget i Vrå.

Kapacitet: 100 ton i timen.

Stort set up

På trods af det store set up var Ole Vingård Olesen dog ret afslappet.

Hans eneste opgave er nemlig at sørge for, at roerne bliver kørt hjem på opsamlingspladsen. Resten sørger GrønGas for.

GrønGas afregner roerne med 195 kroner pr. ton plus tillæg, hvis tørstofindholdet er over 21 pct.

Det gør roer til en interessant afgrøde. Tilmed er roerne en fortrinlig forfrugt for korn, og så er det en vårsået afgrøde, som gør det lettere at leve op til kravene om efterafgrøder.

Fokus på bundlinjen

»Det er fjerde år, vi dyrker roer til biogas. Det første år havde vi 45 hektar. I år har vi 30 hektar«, siger Ole Vingård Olesen.

Han har en svineproduktion og dyrker i alt 435 hektar. Målet er, at han også i fremtiden kan dyrke ca. 30 hektar med roer til biogas.

»Vi er nødt til at finde afgrøder, som kan øge indtjeningen. Derfor dyrker vi frøgræs, ligesom vi er begyndt at dyrke stivelseskartofler. Men roerne er gode på den jord, som er for tung til at dyrke kartofler på«, siger Ole Vingård Olesen.

Roerne er en forholdsvis dyrkningssikker afgrøde. Dyrkningsomkostningerne er dog relativt høje. Derfor regner Ole Vingård Olesen som udgangspunkt med, at han skal avle 50 ton pr. hektar, før der kommer penge i kassen.

Med udbytter på 70-80 ton pr. hektar er roerne dog fuldt ud på højde med en god hvedemark.

Kornstak er ikke svundet

»Roerne er en god vekselafgrøde både i forhold til at bekæmpelse af ukrudt og som forfrugt for korn. I år avlede vi knap ti ton vårbyg på en mark med roer som forfrugt«, siger Ole Vingård Olesen.

Han tilføjer, at det er ret tankevækkende, at hele ejendommens stak med korn ikke er blevet mindre, siden han har fået roer med i sædskiftet.

Faktaboks

  • Ole Vingård Olesen.
  • Vrensted ved Brønderslev. 
  • Leverer roer til GrønGas i Vrå.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.