Landmand bruger alternativ metode – støvsuger mark for hvidkløverblomster

Claus Larsen tænkte kreativt, da hans hvidkløverblomster overvejende lå mellem skårene efter høsten - så han støvsugede marken.

Efter skårlægningen af hvidkløver på Alphagaard ved Asperup på Vestfyn, kunne landmand Claus Larsen konstatere, at en overvejende del af hvidkløverblomsterne lå mellem skårene.

Da de skulle rive tre skår sammen til et skår, blev blomsterne bare liggende på marken.

"Det var jo en træls situation, og min farbror sagde til mig lidt i sjov, at man jo næsten bare skulle støvsuge hele marken for blomster for at få dem med," fortæller Claus Larsen. 

Bestilte støvsugerbil fra NCC 

Hvidkløveren havde ikke vokset siden nedpudsningen i pinsedagene, og på grund af manglen på nedbør blev planten ikke større, så mange af blomsterne var ikke høje nok til at komme med i skårlægningen.

Efter skårlægningen lå Claus Larsen vågen hele natten og tænkte over, hvad han kunne gøre for at få de små blomster med. Og til sidst kom han frem til, at farbrorens ide om at støvsuge, nok ikke var så ringe endda. 

"Jeg tog kontakt til NCC Roads, der har store maskiner til at støvsuge store mængder af skrald op. Ham jeg snakkede med spurgte mig, om jeg tog pis på ham, da jeg fortalte, hvad jeg ville bruge den til.

Men de endte med at gå med til at sende en lastbil ud, så vi kunne prøve det af," siger Claus Larsen, som har lagt en video op på sin Facebook af støvsugningen. 

Der var 8,5 hektar hvidkløver, og cirka seks hektar blev støvsuget med NCC maskinen. Og det endte med, at Claus Larsen fik støvsuget to tredjedele af de spildte blomster op. 

"Jeg tror godt nok ikke, at jeg har opfundet en ny landbrugsmaskine, men det her år kræver, at vi tænker lidt anderledes, når vi høster," konstaterer Claus Larsen med et grin.

Han har været i kontakt med en landmand fra Broby, der står i samme situation med sin hvidkløver og overvejer at benytte sig af den samme eksperimenterende metode.

"Vi skulle ikke have pudset det af i foråret. Men vi kunne aldrig have vidst, at der ikke ville komme vand, så afgrøderne ikke voksede," fortæller Claus Larsen. 

Claus Larsen har indtil videre høstet rajgræs og hvidkløver, mens han venter 12 dage på at høste byg og hvede. Han estimerer, at han nok kommer til at miste 25 til 30 procent af sit udbytte på byg, hvede og rajgræs på grund af tørken.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Hans Christian Jørgensen deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sine billeder af Claus Larsens støvsugning.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 15 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, hvidkløver, Alm. rajgræs, spinat til frø, vinterraps, Rug, vårbyg og vinterhvede.
  • Mangler høst: Triticale, havre og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.