Landmand: Conservation agriculture sparer kemi og gødning

I dag bruger Niels Hansen, der driver 330 hektar, ikke længere skadedyrsmidler, og han har skåret meget i svampemidlerne, idet behovet er mindre. Næste mål er mindre gødning.

- Det hele startede, da jeg som ung var ude at tjene på en gård, hvor de stubharvede efter raps og bagefter såede direkte, fortæller Niels Hansen.

Han giver her et indblik i processen fra traditionel planteavl med pløjning og frem til hans no-till system i dag.

- Jeg købte min bedrift i 1996, og alt blev pløjet. Men jeg synes godt nok, der skulle mange overkørsler til for at få en afgrøde i stand. Så jeg begyndte at bruge stubharven mere - inspireret af mine unge oplevelser, fortæller han.

Det fungerede dog ikke ret godt, idet hans første såmaskiner ikke var velegnet til pløjefri dyrkning. Der sad halm fast, det slæbte og blev aldrig godt.

Såmaskiner gjorde forskellen

- Først da jeg i 2008 købte VM Seeder såmaskinen målrettet pløjefri dyrkning, fungerede det og tog fart, siger han.

I mellemtiden havde han meldt sig ind i FRDK, foreningen for pløjefri dyrkning, hvor han fik meget inspiration og mange idéer.

Han ændrede sædskiftet mod mere vårsæd, ikke samme afgrøde to år i træk og flere efterafgrøder. Bearbejdningen blev mere øverlig.

Og i 2018 gik han helt over til Conservation Agriculture (CA) og no-till.

- VM Seeder kan så i både pløjet, harvet og no-till jord. Men ikke i nysnittet halm. Så i 2021 købte jeg såmaskinen Horizon DSX 60-16 med skrå skæreskive og lukkehjul, og praktiserer nu 100 procent CA, siger Niels Hansen.

Minimerer kemi og gødning

Han mener dog langtfra, han er i mål.

- Jeg har mange nyttedyr og svampe i min jord i dag. Jeg bruger ikke længere skadedyrsmidler og har skåret meget ned på svampemidler, fordi behovet er lavere.

- Men jeg mangler vigtige bakterier for at få jordens mikrobiologi helt i balance. Det opnår jeg med kompost, som blandt andet tilfører N-producerende bakterier, der har potentiale til at danne endnu mere kvælstof end de N-fikserende planter, siger han.

35 hektar hvede har for første gang fået kompost i efteråret. I foråret tilfører han det 20 procent mindre kvælstof.

- Jeg prøver mig frem. Der er ingen facitliste i det her, siger Niels Hansen.

Udfordring Her & Nu

Hvede: - Jeg mangler stadig at ukrudtssprøjte 60 hektar af hveden. Der er væselhale i noget af det, så det skal have Mateno Duo. Det sidstsåede bliver måske ikke sprøjtet her i efteråret, da der ikke er kommet ret meget ukrudt, fortæller han.
 
Raps: - Jeg har stadig ikke sprøjtet rapsen med Belkar. En del af det er heller ikke nødvendigt, da der mest er fuglegræs, spildkorn og græsser, som Kerb tager. Men en enkelt mark skal nok sprøjtes med Belkar. I forhold til companion crops gør det heller ikke så meget, at de går ud nu - de er ved at være brugt.

Faktaboks

  • Niels Hansen driver 330 ha ved Dalby, Haslev, med hvede, raps, vårbyg, havre, ært, hestebønne & græsfrø.
  • Jorden er dyrket pløjefrit fra 2008. Fra 2018 som 100 procent Conservation Agriculture.
  • Såmaskine: Horizon DSX 60-16 med skrå skæreskive.
  • Nyvalgt i FRDK-bestyrelsen.

      Emneord PLUS

      Kommentarer

      Sponsoreret indhold

      Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.