Landmand: Derfor vælger jeg sortsblanding til 110 af 160 hektar vårbyg
Højere udbytte, mindre svampeangreb og en arbejdslettelse i forbindelse med såning og sprøjtning. Det er nogle af Jesper Kraglund Jensens argumenter for at så sorts-blandinger af både vinterhvede og vårbyg.

»Sidste år dyrkede vi en sortsblanding af vinterhvede på 40 hektar. Det gik godt. Derfor har vi i efteråret sået en sortsblanding på 170 ud af 200 hektar vinterhvede, ligesom vi i dette forår sår en sortsblanding på 110 ud af 160 hektar med vårbyg«, fortæller Jesper Kraglund Jensen.

Ud over højere udbytter mener Jesper Kraglund Jensen, at der er en række andre fordele ved at dyrke sortsblandinger.

»Vi bruger kornet til foder. Derfor betyder det ikke noget, at vi blander flere sorter. Tilmed giver dyrkning af sortsblandinger mulighed for en mere rationel korndyrkning med et lavere smittetryk af svampesygdomme«, siger han.

Rationel markdrift

På Store Rysholt er der gennem de seneste år gjort meget for at gøre markdriften så rationel som muligt. Derfor bliver afgrøderne så vidt muligt dyrket i blokke med 60 hektar i hver.

Choktal: Kun 1-2 pct. af vårbyggen er en sortsblanding - her er fordeleneMark 10. marts · 13:00

»Det betyder rigtig meget, at vi kan så, gøde og sprøjte en hel blok efter samme opskrift«, siger Jesper Kraglund Jensen.

Han køber sortsblandingen hos grovvarefirmaet og skal derfor ikke holde styr på de forskellige sorter og have de forskellige sække til at passe i forhold til de enkelte marker.

Sortsblandingen er ikke dyrere, end hvis Jesper Kraglund Jensen købte de tre sorter hver for sig. Tusindkornsvægten står på sækken med sortsblandingen. Når såmaskinen er sået ind, skal han derfor kun justere udsædsmængden i forhold til såbedets beskaffenhed og sådatoen.

Læs mere om Jesper Kraglund Jensens argumenter for at dyrke sortsblandinger i april-udgaven af MARK, som udkommer 5. april.

Faktaboks

  • Store Rysholt
  • Jesper Kraglund Jensen driver Store Rysholt, ved Dybvad, sammen med sine forældre.
  • Såede i efteråret en sortsblanding på 170 ud af 200 hektar vinterhvede.
  • Sår i dette forår en sortsblanding af vårbyg på 110 ud af 160 hektar med vårbyg.
  • Markbruget består af 830 hektar.
  • Derudover produceres der 21.000 slagtesvin.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.