Landmand: Dyrkning af linser kræver at afsætningen er på plads

Stor risiko og udfordrende afsætning. Det er to forhold, som kendetegner dyrkning af linser i Danmark, lyder erfaringen fra Jens Søgaard.

Da LandbrugsAvisen sidste sommer besøgte Jens Søgaard, havde han ingen erfaringer med at dyrke linser.

Sammen med sine døtre, Astrid og Malene, viste han den spinkle afgrøde i marken frem, mens han begejstret fortalte, at linserne skulle sælges til døtrene, som netop havde etableret firmaet Pure Dansk.

Konceptet var, at Jens Søgaard skulle dyrke linserne og, at døtrene med Pure Dansk skulle hjælpe lokalt dyrkede linser, ærter og bønner tilbage på de danske frokost- og middagsborde.

Efter at have høstet linser i to høstår kan Jens Søgaard gøre en foreløbig status: Dyrkning af linser er forbundet med stor risiko, og afsætningen skal være på plads, inden linserne sås. For selvom plantebaserede fødevarer taler ind i en ny klimatrend, hvor det lokale islæt også fylder meget, så går det stadig trægt med afsætningen.

Stor risiko

Ved dyrkning af linser under danske forhold er det vigtigt, at man vælger en egnet sort og, at vejrforholdene i høst er gode.

»Sidste år høstede vi knap to ton linser pr. hektar på fire hektar. I år høstede vi ingenting på tre hektar og ca. 1.5 ton på én hektar«, fortæller Jens Søgaard.

Han tilføjer, at hans udbytter flugter godt med de erfaringer andre danske landmænd har gjort sig - og med de forsøg, der er lavet i Danmark gennem de seneste år. Her har udbytterne varieret fra nul til 2,5 ton pr. hektar.

»I år forsøgte vi os med en newzealandsk sort på tre hektar. De blev aldrig til noget, hvorimod vi har gode erfaringer med sorten Anicia. Derfor bliver alle seks hektar linser næste år med Anicia«, siger Jens Søgaard.

Svær afsætning

Hos Pure Dansk er der en fast holdning til, at de danske landmænd, der leverer proteinafgrøder til firmaet, skal have en betaling, der står mål med den indsats, de yder, og den risiko de løber.

»Vi kan ikke konkurrere med importerede linser og kikært på dåse fra Argentina. Alle de råvarer, som vi sælger, er dyrket, renset, sorteret og pakket i Danmark. Vi tilbyder kunderne fuld sporbarhed helt ud til den enkelte landmand«, siger Malene Søgaard.

Hun tilføjer, at en stor del af salget sker gennem deres webshop, men, at de sælger til udvalgte Kvickly- og Menu-butikker, storkøkkener og delikatessebutikker.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.