Landmand er spændt på kartoflerne efter langsom fremspiring

Ikke alle sorter af kartofler tåler langsom fremspiring. Når de spirer frem, vil det vise sig, om det er et problem i år hos Poul Viggo Schmidt.

"Vi har fået 90 mm nedbør i den seneste uge. Det gør det umuligt at færdes i marken på et tidspunkt, hvor der normalt er travlt med bekæmpelse af ukrudt og svampebekæmpelse«, siger Poul Viggo Schmidt.

Regnen har til gengæld gjort godt i vintersæden og på de 30 hektar med almindelig rajgræs til frø.

Alt frøgræsset er vandet én gang og har ikke manglet vand. Vandingsmaskinerne nåede også at vande 20 hektar vinterhvede, inden regnen satte ind.

Venter på varme

Ligesom majs kan kartofler ikke lide at ligge i kammen i lang tid, før de spirer frem.

Der er dog forskel på, hvordan de enkelte sorter reagerer på det, ligesom der er forskel på kvaliteten af læggematerialet.

»Vi har en sort, hvor vi har indkøbt læggematerialet. Det bliver spændende at se, hvordan den reagerer på, at der er gået lang tid fra lægning, til kartoflerne spirer frem«, siger Poul Vigge Schmidt.

Han er også spændt på, hvordan bekæmpelsen af ukrudt kommer til at spænde af i år.

De store mængder nedbør kan nemlig føre til, at der kommer sprækker i kammene. Hvis det sker, kan der ikke sprøjtes med glyphosat før fremspiring.

Ukrudt i vårbyg

På de 100 hektar vårbyg og 20 hektar havre er det endnu for tidligt at bekæmpe ukrudt.

»Vi skal have noget varme, så alt ukrudtet spirer frem. Ellers er jeg bange for, at vi risikerer at skulle bekæmpe ukrudtet ad to gange - eller at vi bliver nødt til at øge dosis, hvis vi skal nøjes med en enkelt sprøjtning mod ukrudt«, siger Poul Viggo Schmidt.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

  • Vækstregulering: Vi har vækstreguleret de 120 hektar med Kvium og Drachmann vinterhvede første gang med 0,35 liter Cycocel plus 0,2 liter Moddus M. Når der kommer varme, skal vi køre med Medax Top.
  • Håndlugning: Vi er halvvejs med at luge ukrudt i jordbærrene. Når de blomstrer, lægger vi halm ud mellem rækkerne. Det kølige forår gør, at jordbærrene er 10-14 dage bagefter i forhold til normalt. Vi har før plukket jordbær sidst i maj. I år bliver det midt i juni. Det er dog ikke et problem. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.