Landmand: God økonomi i bælgplanter til konsum

Ærter og hestebønner er billige at dyrke. De gødskes ikke og sprøjtes ikke mod svampe og skadedyr - kun ukrudt, siger Niels Hansen.

Det er alfa og omega med et varieret sædskifte og gode forfrugter i Conservation Agriculture (CA). Derfor har Niels Bent Hansen dyrket ært og hestebønner i en del år.

- Jeg dyrker hestebønner på kontrakt til DLG, som giver 30-50 kr. i merpris. Det svinger lidt alt efter kvalitet og år, fortæller han. Ærterne dyrkes på kontrakt til Hornsyld Købmandsgaard.

Bælgplanter er billige at dyrke

Han gødsker ikke bælgplanterne med PK-gødning, men giver måske lidt mere til de efterfølgende afgrøder.

- Vand er vigtigere end næring og er det, der bestemmer udbyttet, især i hestebønner, hvor jeg kan avle seks ton, hvis regnen falder rigtigt under blomstring. Hvis ikke, giver de kun 3-4 ton. Ærter er lidt mere tørkeresistente, men også mere kildne omkring såning, siger Niels Hansen.

Han sprøjter ikke bælgsæden mod svampe og skadedyr, da han passer på de nyttige svampe og nyttedyr. Kun mod ukrudt og lidt sneglegift i pletter.

- Hestebønnerne blev sprøjtet to uger efter såning med glyphosat og Fenix. Ærterne er knapt kommet op. De fik glyphosat før såning, og får Fenix og Fighter, når de er 3-5 cm høje.

Han kæmper med duer i ærter. Også dådyr er et problem nogle steder, de kan fuldkommen rydde en ærtemark.

Graduerer gødning manuelt

Han er næsten færdig med at give den sidste gødning til hveden (90 kg N) - bortset fra den sene proteingødskning.

- Jeg graduerer gødningsmængden manuelt op og ned med 5-20 pct., da min jord er ret varieret. Jeg kender jorden rigtig godt, og synes, det er meget bedre end at graduere efter satellitbilleder, da afgrødernes visuelle udtryk er vigtigt, siger Niels Hansen.

Det er især sandpletter, bakketoppe og lavninger, der gradueres op og ned.

- Nogle gange skal sandpletterne have lidt mere gødning - andre gange lidt mindre. Det er ret forskelligt og afhænger også af, hvor lang tid marken har været i CA-dyrkning. Jeg oplever, at nogle sandpletter begynder at yde mere efter 10 år med CA.

Udfordring Her & Nu

  • Tørt: - Det er meget tørt i vinterafgrøderne, mens det nysåede stadig har lidt fugt. Alt trænger dog til vand, og det melder de også - så jeg håber, det kommer, sagde Niels Hansen i tirsdags, hvor han endnu ikke havde fået en dråbe.
  • Ukrudt: - Jeg skal snart ukrudtssprøjte vårafgrøderne. Udfordringen er, at det er meget tørt, så kornet er først lige kommet op, og der er endnu ikke spiret ret meget ukrudt frem. Det ændrer regnen forhåbentlig på. Efter sprøjtning skal jeg have sået udlæg af rødkløver og lucerne i nogle af vårafgrøderne, siger Niels Hansen.

Faktaboks

  • Niels Hansen driver 330 ha ved Dalby, Haslev, med hvede, raps, vårbyg, havre, ært, hestebønner, græsfrø.
  • Jorden er dyrket pløjefri fra 2008. Siden 2018 med 100 pct. Conservation Agriculture.
  • Såmaskine: Horizon DSX 60-16 med skrå skæreskive.
  • Nyvalgt i FRDK bestyrelsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.