Landmand høster kæmpeudbytte i spinat - nu truer lav spireevne

Frederik Rasmussen har aldrig før høstet så godt og står lige nu til Top 3 hos Vikima Seeds. Men så kom spireevne-analysen, og den truer hele avlen.

Som forholdsvis ny spinatavler var Frederik Rasmussen positivt overrasket over årets høst. Spinatudbyttet lå efter oprensning på hele 242 pct.

»Det var jo helt vildt at høste 3.445 kg pr. ha i en 1.200 kgs sort, som efter frarensning lå på indeks 242. Især fordi jeg har haft en dårlig start på min spinatkarriere«, siger han.

Spinat med udfordringer

2017 var hans første spinatår. En sprøjteskade betød, at hanplanterne gik ud, og han høstede ikke noget på de 10 ha. Kun udgifter på 2.500 kr. pr. hektar.

Derpå kom tørkeåret 2018, hvor han var godt tilfreds med indeks 80 på de i alt 12 ha.

I 2019 dyrkede han 21 ha med spinat. Desværre stod de på en stiv JB7 lerjord, og det var ikke godt, fandt han ud af.

»Foråret var meget tørt, så fremspiringen tog en hel måned. Tilmed var gødningen placeret for øverligt, og det sved nogle frø væk. Men jeg avlede da 120 pct. i et godt spinatår«.

2020 har som bekendt også været et rigtig godt år. Desværre fik han kun tildelt syv ha ud af de 30 ha, han ønskede.

»Det hele spillede i 2020. Men i juli kom der sen gråskimmel, som kan koste spireevne. Jeg sprøjtede med det billigste middel, der mest virker forebyggende, og det var måske en fejl. I hvert fald viser de første analyser alt for lav spireevne.

Endnu ved jeg ikke, hvad det skyldes. I første omgang håber jeg, det bare er spirehvile - men det vil en ny analyse afsløre. Ellers kan en ekstra frasortering af små og misfarvede frø forhåbentlig redde spireevnen«, siger han.

Økonomien i spinat

Trods den vekslende succes har Frederik Rasmussen ikke opgivet spinat.

Han synes, det er en spændende afgrøde, der er anderledes og sjov at arbejde med. Og han kan godt lide muligheden for et stort afkast, selvom risikoen er stor.

»Jeg har en tro på, at spinat er bedre end korn. Jeg har opgjort mit gns. dækningsbidrag 1 (DB1) over de fire spinatår (2017-2020) til: 6.875 kr. pr. ha i maltbyg, 8.781 kr. i hvede, 11.000 i sukkerroer og 13.250 i rød/strandsvingel. Spinat giver 15.100 kr. i gns., hvis årets høst på indeks 242 godkendes. Heri er medregnet det negative DB1 i 2017 på minus 2.500 kr. pr. ha.

Men hvis hele 2020-avlen kasseres, havner jeg på kun 6.600 kr. i gns. for de fire år. Jeg håber og tror dog på, at jeg lander i den øvre ende«, siger han.

Og minder om, at maskinomkostningerne ikke er fratrukket i DB1, og de er især høje i sukkerroer, men også højere i spinat end i korn pga. radrensning og flere sprøjtninger.

»Ender det mod forventning med, at hele 2020-avlen kasseres, har jeg to år ud af fire med nul kg. Så bliver jeg desværre nok nødt til at erkende, at spinat er for risikabelt«, siger han.

Faktaboks

  • Frederik Bruhn Rasmussen.
  • Har drevet landbrug ved Maribo på Lolland siden 2015.
  • Driver 330 ha ren planteavl med spinat, rødsvingel, strandsvingel, sukkerroer, vinterhvede og maltbyg. 
  • JB 6-7. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.