Landmand høster mælkebøtter nu - klar til salg om et halvt år
Hos Miochael Mohr Jensen er årets høst af mælkebøtter præget af tørken, men der er nok til det næste års salg.

Det er de færreste landmænd, der kan sige, at de har gjort ukrudt til deres levevej. Det kan Michael Mohr Jensen.

Siden han i 2010 overtog Fyns Mælkebøttesaft har han udvidet produktionen, så han i dag dyrker mælkebøtter på otte hektar.

Saften opbevares i store tanke i en produktionshal, hvor de blankpolerede ståltanke tilsammen kan lagre 840.000 liter mælkebøtte- og rødkløverekstrat. Det sælges som helseprodukt i to liters bag in box, hvor iltfrie forhold sikrer, at mælkesyrebakterier og andre gavnlige ingredienser ikke henfalder. Pris: Cirka 300 kr. pr. karton.

Så meget får Michael Mohr Jensen dog langt fra, ligesom han endnu ikke sælger alt den saft, han producerer. Men det er produktionen af mælkebøtte- og rødkløversaft, der er bærende for økonomien på hans utraditionelle økologiske landbrug på godt 100 hektar. Sidste år måtte han dog indkassere en mindre underskud.

Intensiv høst

»Vi startede med at høste mælkebøtterne sidste søndag. Vi har kørt fra klokken fire om morgenen til midnat hver dag og blev færdige torsdag aften«, siger Michael Mohr Jensen.

Han tilføjer, at udbyttet har været mindre end normalt, da tørken har gjort, at mælkebøtterne ikke har udviklet så kraftige blade som normalt. Han høster nemlig hele planten.

Mælkebøttesaft god for fordøjelsen og mod gigtMark 16. maj · 00:00

Det sker, når blomstringen har toppet. Årets høst er dog tilstrækkelig stor til, at der er nok saft til det kommende års salg.

To år foran

»Vi producerer mere saft, end vi sælger. Både fordi saften skal stå i tankene i et halvt år, før den er klar til salg, og fordi vi løbende arbejder på et mersalg, og derfor tænker to år frem«, siger Michael Mohr Jensen.

Han har ansat to i produktionen plus en ekstra mand i sommerhalvåret. Derudover køber han arbejdskraft til de opgaver, de ikke selv kan nå. Det gælder for eksempel lugningen af ukrudt i mælkebøtterne og rødkløveren, hvor et team på ti mand har luget i to uger.

Hidtil er salget varetaget af en enkelt ansat. Det er dog ændret for nylig, så der nu er to fuldtidsansatte til salg og markedsføring.

»Når man arbejder med en specialproduktion som vores, finder man hurtigt ud af, at salg og marketing er utrolig vigtigt. Vi kan lave en nok så god vare fra marken, men vi skal også have den solgt, for at forretningen løber rundt«, siger Michael Mohr Jensen.

Faktaboks

  • Michael Mohr Jensen driver ejendommen Herrens Mark ved Nørre Åby.
  • Producerer helseprodukter fra mælkebøtter og rødkløver.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.