Landmand høster på ekstrem lerjord: Her har vi masser af hvede

50 mm regn stoppede i tirsdags rapshøsten hos Anders Bovbjerg på Mors, der driver 300 hektar med noget af det stiveste lerjord i landet.

"Vi startede med at høste raps sidste lørdag (27. juli), hvor vandprocenten var ni pct. Søndag var den oppe på 13 pct., og her begyndte det også at regne, så vi stoppede. Der kom store mængder vand på Mors i søndags, men vi fik kun fire mm.

Så vi er startet op igen i dag tirsdag (30. juli), hvor vandprocenten på 13 dog er lige rigelig, da vi kører det direkte til DLG. Udbyttemåleren svinger fra 4 til 5 ton pr. ha«.

Det fortalte Anders Bovbjerg fra Bjergby på det nordlige Mors i tirsdags (30. juli), hvor han manglede at høste 20 ha ud af 55 ha med vinterraps. Kort efter startede regnen, som varede resten af aftenen og natten med. Der kom hele 50 mm - en del af det som skybrud.

»Den voldsomme regn har desværre slået noget af havren og hveden ned. Det er aldrig godt lige før høst. Men jeg tror ikke, det har skadet rapsen«.

»Sorten DK Explicit må være en tidlig sort, for mange steder heromkring er rapsen ikke moden endnu. Marken er endda meget stiv lerjord«, siger han.

Vinterbyg også i hus

Vinterbyghøsten er også kommet godt i hus. Anders Bovbjerg anslår udbyttet til ca. 85 hkg pr. ha i den seksradede sort KWS Meridian. Det var tørt, der var kun 13 pct. vand.

Han har også hvede, havre og vårbyg på ejendommens 300 ha. Normalt har han ikke vinterbyg og vårbyg, men det stod på en nyindkøbt ejendom.

»Vi driver nok noget af det stiveste lerjord i Danmark. Det må være omkring JB 9. Og derfor går det bedst med masser af vinterhvede - det er rigtig hvedejord. Ind imellem dyrker vi så raps og havre. Vi har valgt havre som vårsæd, da det vokser langt bedre på den stive lerjord end vårbyg, der helst skal have bekvem jord«, siger han.

Alt korn fodres op til bedriftens slagtesvin, 500 søer i opformering og 1.600 minktæver.

Har aldrig tørke

Han har hverken haft goldfodsyge eller tørkeskader af nogen slags i år. Det har han i øvrigt aldrig på den stærke jord.

»Vi har aldrig tørke. Sidste år, hvor det var ekstremt tørt, avlede vi 80 hkg hvede pr. hektar og 42 hkg raps. Og jeg tror, vi havner tæt på samme rapsudbytte i år - måske 45 hkg«.

Til gengæld kan den stive lerjord være meget vanskelig at have med at gøre, især ved etablering. Det meste pløjes og rotorharves dog, selv om det kan være ret knoldet.

»Vi har også en del moler-jord, som er en lettere og mere luftig lertype end den almindelige og meget stive lerjord. Den er faktisk rimelig bekvem og mere løs i det, og noget nemmere at arbejde med, men har heller aldrig tørkepletter«.

Faktaboks

Fakta om molerjorde:

  • Moler findes især på Mors og Fur og er en let lertype.
  • Dyrkningsjorde med moler i undergrunden er særlig fede og gode. 
  • De kan holde på meget vand og har en drænende effekt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.