Landmand høster sjælden frøafgrøde - ser ud til at blive bedste avl i fem år

Det har været en smertefri høst hos Steffan Mikkelsen på Falster, der de sidste to måneder har arbejdet for at få høsten hjem.

Landmand Steffan Mikkelsen i Eskildstrup i Falster kan se tilbage på en yderst tilfredsstillende høst af hans afgrøder fordelt på 1.530 hektar. De 190 hektar er en del af en pasningsaftale.

En af de mere usædvanlige afgrøder er olieræddike til frø fordelt på 55 hektar. Ifølge Steffan Mikkelsen er det kun nogle få stykker i Danmark, der dyrker afgrøden til frø. 

"Høst af olieræddike er en lang proces med én hektar i timen, og høsten foregår generelt sent i forhold til de andre afgrøder. Frøene spirer meget nemt, så der skal ikke så meget vand til", siger han.

Da han for en uge siden begyndte at høste afgrøden, måtte han leje to ekstra New Holland mejetærskere ind. I alt kæmpede fire gule maskiner om at få mest muligt olieræddikefrø i hus, inden regnen kom.

"Jeg turde ikke tage chancen og vente med at høste, fordi de lovede vand. Set i bagklogskabens lys, var jeg glad for, at jeg fik det høstet", siger Steffan Mikkelsen og henviser til en ny uge med masser af regn.

Frøene fra olieræddike går til DLF, der hovedsageligt sælger frøene til udsæd af efterafgrøder. Gennenmsnittet for DLF's avlere er mellem 1.200 og 1.300 kg pr. hektar.

Bedste avl seneste fem år

Gården overtog han efter sine forældre i januar 2018. På markplanen i år dyrker Steffan Mikkelsen også engrapgræs, rødsvingel, strandsvingel, vinterbyg, vårbyg, hvede, hvidkløver og sukkerroer.

"Alle afgrøder har givet over middel i år, og proteinet i vårbyg og vinterhvede har været fint. Olieræddike-høsten er ikke renset op endnu, men det ser ud til at blive den bedste avl de sidste fem år. Det er en dejlig høst med tanke på tørken i 2018 og det våde år i 2017", siger han.

De her dage gør Steffan Mikkelsen og tre ansatte klar til at så vinterbyg til fremavl og bagefter hvede. 

"Vi har høstet i to måneder og sluttede i lørdags. Det er en dejlig forløsning, hvor jeg kan ånde lettet op. Men nu starter en ny sæson med såning", siger han.


Tak for i år!

Konkurrencen ’Skyd Høsten med Gjensidige’ er nu slut, og vinderne vil blive offentliggjort i LandbrugsAvisen og på Landbrugsavisen.dk i uge 38.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Igen i år har engagementet været stort, og LandbrugsAvisen vil gerne takke for alle indsendelserne fra hele landet.

Det har været uvurderligt at følge med i alle de forskellige høsthistorier, og vi glæder os meget til næste år.

PÅ GENSYN I 2020!

https://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/skydhoesten2017_lang_logo17.png?itok=BgLROvGo

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.