Landmand høster triticale: Flottere kerner end i byggen
Triticalehøsten er gået i gang ved Skanderborg i Østjylland.

Et lille ophold i regnen kom Svejstrup Østergård til gode, så de fik høstet 3,5 hektar med triticale. Der var tale om en sydvendt skråning med sandet jord ned til en sø. Det er forklaringen på, at det var årets første triticalehøst i Skyd Høsten Først.

Udbyttet er på mellem 6,5 og syv ton, vurderer Anders Jokumsen, 30 år, der driver markbruget og driften af de 1200 hektar. De 200 hektar hører under hans gård, mens de 1000 hektar hører under hans forældres, Karl Ole og Bente A. Jokumsens, gård, Svejstrup Østergård. Faren står for opfedning fra syv til 100 kg af 35.000 grise årligt.

Mens vinterbyggens kvalitet har været skuffende med små kerner på tæt besåede marker, så ser det bedre ud i triticalen, forklarer Anders Jokumsen.

"Kvaliteten var rigtig god med flotte kerner," siger Anders Jokumsen.

I Danmark er der i år 8108 hektar med triticale, hvilket er en lille nedgang i forhold til sidste års 8377 hektar. Der er også cirka 1000 hektar med vårtriticale.

God foderafgrøde

Svejstrup Østergård har 100 hektar med triticale.

"Vi synes, at det er en fleksibel afgrøde, der klarer sig godt på varierende jordtyper. Det er en sund afgrøde," siger han om triticale, som også kaldes rughvede.

"Fordelen er, at du kan mikse den både med rug og hvede i silo, så vi synes, den er god som foder," siger Anders Jokumsen.

De 3,5 hektar skal bruges til at mikse med gammel høst, så grisene ikke får for meget byg, inden de kommer i gang med hvedehøsten.

"Det er altid fint at have en glidende overgang," siger Anders Jokumsen.

Andet år med hestebønner

Svejstrup Østergård har i sædeskiftet også rug, hvede, rajgræs og raps - samt for andet år hestebønner. I år har de 50 hektar, der er med til at aflaste raps i sædeskiftet.

Tørke rammer høsten: Balancen tippet i kornsælgeres favørMark 28. juli · 11:20

"Vi bruger det til fremavl, grundet at vi synes ikke, det kan konkurrere med sojaprisen," siger forklarer Anders Jokumsen.

Rugen har ikke lagt sig - selvom lejesæd er et stort problem i en del rugmarker i år.

"Vi har haft fokus på gødningstildeling og vækstregulering i forhold til det rette tidspunkt for at undgå netop lejesæd - grundet tidligere, dårlige erfaringer med lejesæd i rug," beretter Anders Jokumsen.

Det ustadige sommervejr er "træls", sagt på godt jysk, men Anders Jokumsen tænker, at det stopper, og at det bliver godt høstvejr fra midten af august og frem ligesom sidste år.

"Vi håber på en nem høst, men er ikke gået i panik endnu."

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen her eller deltag med dine egne billeder her

"Jeg vil også gerne sige en tak til vores medarbejdere, for de er utroligt flittige," siger han.

De 35.000 grise fra 7-100 kg fedes op på fire lokationer. Trods høje smågrisepriser har de opretholdt produktionsniveauet.

"Vores erfaring siger os, at det giver det bedste resultat på sigt at holde gang i sine stalde – og det er meget risikabelt at satse på spotmarkedet i en senere produktion," siger Anders Jokumsen.

Med det indsendte billede vinder Bente A. Jokumsen et gavekort på 800 kr. til Restaurant Flammen. Familien beretter, at de sidste år kom 14 minutter efter en anden Skyd Høsten Først-deltager ved en afgrøde - så gavekortet er dem velundt. Vi takker for bidraget. Vil du også deltage? Så klik her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en supersej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Faktaboks

kyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel, vinterbyg, vinterraps, vinterhvede, vårbyg og triticale.
  • Mangler høst: Hvidkløver, rug og havre.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.