Landmand i gang med vinterbyggen: Det ser godt ud

Tør jord og en passende vandprocent hos Jesper Strange i Nykøbing Falster får årets høst af vinterbyg til at se "pissegodt ud".

Med sin røde Case IH 7240 mejetærsker, der kører på tredje sæson har Jesper Strange ikke set sig tilbage, siden han i onsdags tog fat på de første 25 hektar af vinterbyg.

Vejret har været vådt, men et tørt forår har gjort, at vinterbyggen af sorten KWS Meridian har holdt sig godt. Høsten er gået "smertefrit", som den 36-årige landmand selv udtrykker det.

"Vi har kun fået 12 mm regn de seneste dage. Jeg såede vinterbyg tidligt i den første halvdel af september, og vinterbyggen har været langt fremme siden hen. Det har hele tiden set pissegodt ud. Stråene er knækket nogle få steder, men jorden er vildt tør, så regnen har ikke gjort de store skader," siger Jesper Strange.

Tørt forår har kostet

Mange af medarbejderne er gået på ferie, men det betyder ikke, at Jesper Strange også kan holde fri på gården i Nykøbing Falster. Indtil videre har han fået et udbytte på mellem syv og otte tons med en vandprocent på 14 på jordtypen JB-6.

"Jeg håber på minimum otte tons, men det har kostet lidt på det varme forår. I april fik vi slet ikke noget regn," siger han og fortsætter:

"Jeg dyrker vinterbyg, så jeg kan komme tidligt i gang med mejetærskeren og få noget god halm. Halmen er til nogle heste på en lokal rideskole, ellers går resten til varmeværker," siger han.

Op til Vorherre

Udover vinterbyg dyrker Jesper Strange blandt andet også græsfrø, raps, hvede og ærter fordelt på i alt 400 hektar. 

"Det ser alt sammen skide godt ud. Det kan kun blive bedre end sidste år, hvor jeg manglede tæt på en tredje del hele vejen rundt," lyder det fra landmanden.

De sidste syv-otte hektar med vinterbyg mangler endnu at blive høstet. Dog betyder et blæsevejr, at naboens rødsvingel skal høstet først, så de undgår mest muligt dryssespild. Han skal også have vendt halmen ude på markerne, som han ikke har nået at presse, inden regnen kom.

"Vinterbyg er ikke godt at høste, hvis det stadig er vådt, men jeg er tålmodig. Jeg vil hellere lade Vorherre tørre det, end at jeg skal gøre det inde på lageret," siger han.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Med de indsendte fotos vinder Jesper Strange "Skyd Høsten Først" for kategorien vinterbyg. Han indkasserer dermed et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten 2019 - Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 29.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Apple iPad WiFi 32GB, værdi 2.280 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller Traktortech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd høsten først:

Skyd høsten først og vind et gavekort til Restaurant Flammen til en værdi af 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Gå ind på www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019Udfyld felterne med information og kontaktoplysningerUpload dit billede (du kan uploade op til tre billeder) eller send din video.Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2019.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige.LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden.

Emneord Skyd Høsten 2019, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.