Landmand i høstjubel: Kæmpe udbytte i vårbyg sået i oktober

Peter Forum Jørgensen har onsdag høstet efterårssået vårbyg på Ærø. Udbyttet imponerer stort med 100 hkg pr. hektar.

Præcis 100,00 hkg pr. hektar.

Sådan lyder det imponerende udbytte for høst af 9,8 hektar vårbyg af sorten Leandra på Strandbygaard på Ærø hos Peter Forum Jørgensen.

- Det er det højeste udbytte i vårbyg, jeg har oplevet i mine 40 år som landmand, fortæller han.

Det specielle er, at vårbyggen er sået 3. og 4. oktober.

Sorten Leandra er tysk forædlet, og såsæden er indkøbt i Tyskland. Sorten beskrives som velegnet til såning i det sene efterår og med et stort udbyttepotentiale.

Sorten er ifølge Peter Forum Jørgensen meget vinterfast og kan klare ned til 15 minusgrader, og den vil derfor kunne klare de fleste danske vintre.

Vårbyggen blev høstet onsdag af en nabolandmand, der stillede med en Claas Lexion 520 mejetærsker. Vandindholdet var 14,8 procent.

Du kan deltage i Skyd Høsten med dine billeder og video her

Tåler ned til 15 minusgrader

-  Jeg har studeret Leandra meget nøje, og jeg fik så lyst til at prøve den som efterårssået vårbyg for måske at dyrke den i større stil. Sorten er på den tyske sortsliste og på EU-sortslisten, så vi kan udmærket dyrke den i Danmark.

- Leandra bliver dyrket meget i Tyskland og Østrig, hvor den er anerkendt for fine maltbygegenskaber, fortæller Peter Forum Jørgensen.

På Strandbygaard er proteinprocenten for Leandra-vårbyggen målt til ca. 9,5 procent  - på trods af det høje udbytte.

- Jeg har tildelt 160 kg N pr. hektar ud fra et forventet udbytte på 80 hkg. Hvis jeg havde forventet 100 hkg og skulle sælge til maltbyg, ville jeg selvfølgelig have sat N-gødskningen i vejret, forklarer Peter Forum Jørgensen.

Bedirften på Ærø har ikke opbevaringskapacitet for korn, og derfor er høsten blevet kørt direkte fra marken til den lokale DLG-afdeling.

- DLG aftager ikke Leandra som maltbyg, og derfor har jeg kun fået foderprisen, siger Ærø-landmanden,

Han overvejer dog, om det kan svare sig at bygge lagerkapacitet, så han kan finde en aftager til Leandra til maltbygpris næste sæson. Her er det planen at så 15-20 hektar med Leandra.

Forfrugten til Leandra-vårbyggen på Ærø er fodermajs. Vårbyggen er dyrket på upløjet jord og er kun behandlet én gang mod ukrudt i form af en efterårsbehandling med Matene Duo.

Peter Forum Jørgensen og familien bor på slægtsgården ved Kruså, og de har for nylig købt de 92 hektar jord på Ærø med første høst i år. På Ærø står nabolandmænd for en del af pasningen af afgrøderne.

Desuden har familien siden murens fald drevet planteavl som tidligere forpagter og nu ejer på øen Usedom ved den tyske østersøkyst.

Med det indsendte foto er Peter Forum Jørgensen vinder af konkurrencen Skyd Høsten Først i kategorien vårbyg.


Skyd Høsten er et samarbejde med Maykers.dk. Maykers har samlet over 200.000 produkter fra 200 forskellige forhandlere til landbrug på en samlet platform, så du nemt kan finde alt du skal bruge til dit landbrug. Opret en gratis konto og find alt til høsten allerede i dag.

Faktaboks

Skyd Høsten 2022 - Sådan gør du

Sådan deltager du:

Skyd Høsten Bedst:

  • Hovedpræmie: Høstfest til 25.000 kr.
  • Ugevindere: Gavekort til Maykers på 1.000 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: Gavekort til Maykers på 5.000 kr.
  • Lodtrækning blandt alle indsendte billeder og videoer: 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Gris, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.749 kr.

Skyd Høsten Først:

  • Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et gavekort til Maykers på 800 kr.
  • Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner.
  • Allerede høstet er: Rødsvingel, engrapgræs, vinterbyg og alm. rajgræs.

Emneord Skyd Høsten 2022, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.