Landmand: Jeg drukner i efterafgrøder - vil etablere mere før høst

Niels Ebbe Brun skal have efterafgrøder på 150 ud af sine 650 hektar. Til den kommende sæson vil han bruge præcisionsjordbrug som alternativ til efterafgrøder. 

Hjælp, jeg drukner i efterafgrøder.

Det var titlen på det indlæg, som Niels Ebbe Bruun holdt torsdag eftermiddag på Plantekongres 2022.

Han driver et planteavlsbrug med 650 hektar ved Hedensted og ser lovkravene om efterafgrøder som en af de største udfordringer på sit landbrug.

»I høst sidste år skulle jeg etablere 150 hektar efterafgrøder. Det er et kæmpe pres, ikke mindst fordi mit landbrug er skåret helt til, så jeg ikke har ansatte, men derimod får hjælp af et korps af dygtige folk, der har fuldtidsjob ved siden af«, siger Niels Ebbe Bruun.

I 2021 blev han reddet af gode vejrforhold til etablering af efterafgrøderne - og et ufrivilligt to dages ophold i høsten, fordi mejetærskeren brændte. Derfor lykkedes det at få alle efterafgrøder etableret inden for fristerne. 

Niels Ebbe Bruun er dog forberedt på, at det ikke nødvendigvis lader sig gøre hvert år.

Sædskiftet er truet

Selv om Niels Ebbe Bruun til den kommende sæson vil bruge præcisionslandbrug som alternativ til efterafgrøder, frygter han, at efterafgrødekravene kan tvinge ham til tabsgivende ændringer i sædskiftet, og at for sen eller mislykket etablering kan resultere i træk i kvælstof-kvoten. 

Alene ændringer i sædskiftet vil koste et økonomisk tab 1.500-3.000 kr. pr. hektar.

Kapløb med tiden

»Sidste år såede jeg 35 hektar efterafgrøder før høst og benyttede mig af tidlig såning af vintersæd på 241 hektar. Resten af efterafgrøderne lykkedes det med nød og næppe at få etableret inden fristen 20. august«, fortæller Niels Ebbe Bruun.

Etableringen af efterafgrøder før høst gik fint. Det får derfor formentlig genvalg på et større areal til høst. Men vejret bliver en afgørende faktor.

Tidlig såning af vinterhvede resulterer i et højere udbytte i hveden. Men problematikken i forhold til græsukrudt gør, at arealet reduceres mest muligt til den kommende sæson.

»Jeg skal helt sikkert have gang i præcisionslandbrug, hvor 11 hektar med præcisionslandbrug kan erstatte én hektar efterafgrøder. Det vil reducere mit behov for etablering af efterafgrøder i høst med 55 hektar, svarende til ca. en tredjedel af kravet«, siger Niels Ebbe Bruun.

Til den kommende sæson gælder det ikke som tidligere kun pligtige efterafgrøder, men også de målrettede efterafgrøder.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.