Landmand: Jeg er klar til at graduere kalium til kartoflerne

Alle afgrøder står godt hos Kasper og Bjarne Lauritsen. På trods af regn først i sidste uge, gør de igen klar til at vande med 20-25 maskiner.

- Vi fik 12-13 millimeter regn i tirsdags og natten til onsdag (sidste uge, red.). Det gav ro på vandingen, da alle arealer nu er vandet op, fortæller Bjarne Lauritsen.

Han tilføjer, at 90 procent af vårbyggen er vandet 1-2 gange. Det eneste, der ikke er vandet, er noget sent sået vårbyg på lave arealer.

Frøgræs og vinterbyg er vandet to gange - enkelte marker er vandet tre gange.

Kartoflerne har hidtil klaret sig uden vand. Men i de tidligste marker bliver vandingsmaskinerne sendt på arbejde i de kommende dage.

Selv om det er et kæmpe arbejde at vande, er det glædeligt, at priserne på el ikke er på sidste års skyhøje niveau.

Vårbyggen står godt

På trods af knap to måneders forskel i såtidspunktet for de 540 hektar vårbyg står det godt på alle marker.

- På de marker, der er længst fremme, har vi vækstreguleret og sprøjtet mod svampesygdomme. Og på de marker, der er sået sidst, er vi færdige med at sprede gødning, siger Bjarne Lauritsen.

Spildkartofler i vårbyggen bekæmpes med Mustang Forte. Derudover skal der bekæmpes gråbynke og tidsler i mange af vårbygmarkerne.

Ukrudt og kali i kartofler

På de 430 hektar med kartofler er der bekæmpet ukrudt med Proman SC.

På kartoffelmarker efter frøgræs behandles hele arealet med Focus Ultra. Derudover skal der på alle kartoffelmarkerne pletsprøjtes mod kvik med Agil.

I den kommende uge skal den sidste tildeling af kalium til kartoflerne udbringes. Mængden gradueres ud fra jordens kaliumtal, hvor meget kalium der hidtil er tildelt i form af handelsgødning, gylle og protamylasse. Mængden gradueres efter, at der skal være 375 kilo plantetilgængeligt kalium til kartoflerne per hektar.

Faktaboks

Kasper og Bjarne Lauritsen driver 1.135 hektar ved Bording.

430 ha kartofler, 125 ha alm. rajgræs. 540 ha vårbyg og 40 ha vinterbyg.

JB 1. Pløjefri siden 2013.

Kan vande 1.100 ha med 35 vandingsmaskiner.

4 ansatte.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.