Landmand: Majs giver bedre udbytter end græs

Hos Torben Galsgaard er snitteren næsten i mål med at snitte 550 hektar majs, og den har taget sidste slæt græs. Kvaliteten af græsset er bedre end sidste år.

Det har holdt hårdt med at få de sidste majsmarker snittet, men majsen giver imponerende godt«.

Det fortæller Torben Galsgaard på en telefonforbindelse fra Frankrig, hvor han er på efterårsferie med familien.

Det er blot 12 af de i alt 550 hektar majs, som Holmager Økologi har snittet, der er deres egne. Resten er høstet for andre landmænd.

Snitteren er udstyret med udbyttemåler, som har målt udbyttet med en imponerende præcision. Således viste udbyttemåleren på en mark, at der blev høstet 421 ton majs. Det var en afvigelse på blot 1.600 kg i forhold til den brovægt, som majsen blev kontrolvejet på.

Sidste slæt græs er høstet

Femte slæt græs blev høstet sidste weekend.

»De 200 hektar, som blev snittet lørdag, blev rigtig godt, og kan bruges som ko-foder. Regn om søndagen gjorde, at der var 150 hektar, der blev bjerget vådt«, siger Torben Gals- gaard.

Han håber, at alle de 150 hektar, der fik vand, kan bruges som kviefoder. Men han er forberedt på, at græsset fra de 50 hektar, der blev mest vådt, kan ende på biogasanlægget.

Middel udbytte i græs

Endnu har Torben Galsgaard ikke fuldt overblik over udbytterne i græsmarkerne. Umiddelbart vurderer han, at der bliver tale om et middel udbytte.

»Græsset kommer til at give mindre end sidste år, som var et godt græsår. Til gengæld har vi i år været bedre til at ramme slæt-tidspunkterne, så det har givet en bedre fordøjelighed«, siger han.

Derudover er indholdet af protein i græsensilagen højere i år. Det betyder meget. Især i år, hvor indkøb af foder er dyrere end normalt.

»Vi har en god beholdning af godt foder. Vi har lige taget hul på en stak fra 2019, så vi kommer ikke til at mangle foder«.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

  • Afgræsning: Vi overvejer at binde både køer og kvier ind, da de store mængder nedbør gør, at de træder markerne op. 
  • Traktorhandel: Vi har 12 traktorer og plejer at skifte én traktor årligt. Vi har registreret omkostninger på traktorerne i tre år og er blevet overrasket over, at det er så dyrt at holde traktorerne kørende. Det gælder ikke mindst de traktorer, der har kørt mere end 10.000 timer. Vi overvejer derfor, om vi fremover skal lave en operationel aftale, så vi ikke selv har de løbende udgifter. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.