Landmand med 330 hektar: Her er min nye såmaskine til conservation agriculture

Med en rigtig CA-såmaskine er Niels Hansen gået over til 100 pct. Conservation Agriculture - og bidt af det.

Niels Bent Hansen driver cirka 330 hektar med vårbyg, hvede, raps, hestebønner, ærter, havre og græsfrø ved Haslev i Sydøstsjælland.

Det meste er forpagtet. Han begyndte på det pløjefri system i 2008 og er gradvist gået over til mindre jordbearbejdning. I dag praktiserer han 100 pct. no-till.

- Jeg overtog ejendommen i 1996. Dengang blev al jorden pløjet. Først stoppede jeg med at pløje efter raps. Så begyndte jeg at spekulere på, om det også kunne gøres lettere i andre afgrøder. I 2008 stoppede jeg helt med at pløje, da jeg købte såmaskinen VM Seeder, fortæller Niels Bent Hansen.

Men det pløjefri var ikke nok for ham. Han indførte gradvist bedre sædskifter, flere efterafgrøder og en mere øverlig bearbejdning.

Og for 3-4 år siden skiftede han over til no-till og Conservation Agriculture (CA).

Den rigtige såmaskine

- VM Seederen er en rigtig god startmaskine over mod CA, da den kan så i både pløjet, harvet og no-till jord. Dens begrænsning er, at den ikke kan så direkte i nysnittet halm. Det kræver en stubharvning, siger Niels Hansen.

Da han gerne ville over i 100 procent CA, købte han for et år siden en rigtig CA-såmaskine, nemlig en Horizon DSX 60-16 med skrå skæreskive og lukkehjul, så sårillen lukkes - og row-cleaners der reducerer hairpinning.

- I modsætning til den alsidige VM-Seeder er Horizon bedst til at så i no-till jord, hvor den kan så under næsten alle forhold. Den er ikke god til at så i løs jord, for eksempel efter pløjning, siger han.

Såning afventer mere forår

Det første, han har sået med den nye såmaskine, er vintersæden. Den står rigtig godt, mens det meste vårsæd ikke er sået endnu - kun hestebønner.

- Jeg bor på en meget kold lokalitet. Og når man sår direkte og har meget plantemateriale, afgiver jorden ingen varme. Så vårbyg kan fryse væk, det har jeg prøvet. Derfor sår jeg aldrig ret tidligt. Lige nu venter jeg på, at det bliver lunere og med mindre nattefrost i udsigt, sagde Niels Hansen lige før påske.

Faktaboks

UDFORDRING HER & NU 

  • Gødning: - Jeg har gødsket vintersæden med ren kvælstof-gødning første gang, og så skal den have NPK-gødning inden så længe, så den ikke kører tør.
  • Græsukrudt: - Vintersæden blev ukrudtssprøjtet i efteråret, så jeg giver først Broadway senere. Det er vigtigt at være obs. på græsukrudt i pløjefri drift, men jeg synes, der er blevet mindre efter skiftet til Conservation Agriculture.
  • Såning: Jeg har sået hestebønner og går og venter på at så byg, havre og ært.

 

Dalby

  • Niels Bent Hansen driver 330 hektar ved Dalby, Haslev med vin-terhvede, raps, vårbyg, havre, ært, hestebønner og græsfrø.
  • Jorden er dyrket pløjefri fra 2008. Siden 2018 100 pct. Conservation Agriculture.
  • Såmaskine: Horizon DSX 60-16 m. skrå skæreskive.
  • Nyvalgt til FRDK bestyrelsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.