Landmand med Conservation Agriculture: Her bekæmper vi ikke skadedyr
Bygfluen i vårhvede kan være meget tabsvoldende - men sprøjtning koster for mange nyttedyr, mener Michael Bundgaard, Klitgaard Agro, og han laver derfor et »forsøg«.

Nu varsler de for bekæmpelse af bygfluen i vårhvede, et skadedyr, der kan give 30-50 pct. udbyttetab. Risikoen for så stort et tab sætter os i et dilemma. Men jeg er nødt til at være vedholdende. Vores filosofi i dyrkningen er jo, at vi ikke vil skadedyrsbehandle, da det går for meget ud over nyttedyrene.

Nyttedyr er meget værdifulde. De bygges op over lang tid og kan ødelægges ved en enkelt sprøjtning. Randbehandlinger anbefales ofte mod bygfluen, men det er jo netop i randen, at langt de fleste nyttedyr er«, fortæller Michael Bundgaard, medejer af Klitgaard Agro.

Derfor afprøver han, hvad det betyder for udbyttet ved at behandle et sprøjtespor ned gennem alle vårhvedemarker, mens resten lades usprøjtet. På den måde kan de sammenligne effekt og udbytte i usprøjtet og sprøjtet vårhvede.

»Vi gør det for at lære og blive klogere. Det er vigtigt at turde gå nye veje. Ellers flytter vi ingenting«, siger han.

Vanding af hestebønner

Hestebønnerne er netop blevet vandet med 30 mm.

»Regnen er faldet meget uens på bedriften. Derfor er hestebønnerne lige blevet vandet med 30 mm, da det er meget vigtigt, at de har vand, når de blomstrer. Og de står på spring til blomstring nu«.

Faktaboks

Michael Bundgaard

  • Driver Klitgaard Agro på 2.200 ha ved Hals i Nordjylland med sin far Anders B.
  • Dyrkningssystem: Conservation Agriculture med no-till, maks. plantedække, varieret sædskifte og faste kørespor.
  • Afgrøder: Vinterraps, vinter- og vårhvede, vårbyg, rajgræs, grynhavre, rug, hestebønner.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.