Landmand: Rødsvingel er høstet og rajgræs lagt på skår

Middel udbytte med pil opad lyder Rasmus Eriksens første forsigtige bud på udbyttet i rødsvingel, der blev høstet tørt.

"Vi høstede skårlagt rødsvingel i sidste uge, og det gik ret smertefrit. Vi skårlægger ikke altid, og om det var den rigtige besluning i år, ved jeg ikke. Det er jo en ekstra omkostning«, siger Rasmus Eriksen fra Vestsjælland.

Skåret havde dog svært ved at tørre igennem pga. store mængder regn. Og bunden af skåret var stadig lidt fugtig ved høst.

"Det er ulempen ved de selvkørende skårlæggere - skåret bliver ret kraftigt. Varen var dog tør og har egentlig kun skullet køles ned på lageret".

Hans forsigtige bud på udbyttet lyder på godt 1.600 kg råvare, hvilket er middel med et lille plus. Der tabes typisk 10-15 pct. i oprensningen. Og sortens norm er 1.400 kg.

"Marken så nok ud af lidt mere. Men der var enormt meget halm/stængel på. Det var ret usædvanligt. Og det snød lidt. Den manglende regn i foråret har nok haft nogen betydning for frødannelsen - hvis man altså skulle have ønsket helt perfekte forhold", fortæller Rasmus Eriksen.

Rajgræs ligger nu på skår

Rajgræs blev skårlagt i mandags med en god kammerats udstyr og hjælp.

"Græsset lå delvist ned, men er blevet lagt rigtigt flot i skår. Han kørte med en traktormonteret BCS-skårlægger, som lægger skårene meget tyndt. Det tørrer hurtigt, så jeg regner med at høste fredag-lørdag, før den lovede regn kommer", fortalte han i torsdags.

Rajgræsset er præbasis til DLF.

Raps- og kornhøst nærmer sig

Når rajgræsset er i hus, fortsætter høsten slag i slag. Først raps, så korn.

"Der går en uges tid, før rapsen er klar. Den ser meget moden ud udefra, men er altid mere grøn inde i afgrøden. Rapsen høstes direkte", siger han.

Derefter følger høst af noget foderhvede på nogle nye arealer, som han lige har købt til - inden brødhvede og grynbyg står for. Sidstnævnte må ikke vente for længe, da græsudlægget trænger til lys og luft - hvis det ellers har overlevet DFF-sprøjtningen i foråret, som virkede usædvanligt godt.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

 

  • Roer: »I dag tager jeg hele familien med ud i roerne for at luge stokløbere. Vi prøver at gøre det til en familiebegivenhed, så det bliver lidt hyggeligt for os alle - også for børnene. Medarbejderne holder lidt ferie«.
  • Svampe: »Jeg havde regnet med at svampesprøjte roerne for første gang i denne uge. Men det er udskudt - det bliver først i næste uge. Jeg regner kun med en behandling, da roerne er tilmeldt tidlig optagning, når roekampagnen starter 1. oktober«. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.