
"Det er hul i hovedet. Hvorfor bruge kræfter på at lukke et landbrug, når der ikke er noget at komme efter - hverken med sprøjtemidler eller nitrat.”
Sådan lyder det fra Jesper Bladt, svineproducent ved Stenderup i Sønderborg Kommune. Han har 62 hektar i klemme i Sønderborgs Kommunes indsatsplaner for at sikre grundvandet.
I sidste uge godkendte byrådet, at to indsatsplaner, den ene af dem for Stenderup, bliver sendt i høring. Høringsfasen varer 12 uger, hvorefter planerne igen skal behandles politisk.
Den sønderjyske landmand er stærkt fortørnet over kommunens planer om et sprøjteforbud på dele af hans jord.
Til bedriften hører 190 hektar og her dyrkes almindelige afgrøder som hvede, byg og raps med brug af de almindeligt godkendte sprøjtemidler. I grundvandet under markerne har der ifølge Jesper Bladt aldrig været målt for højt indhold af hverken sprøjtemidler eller nitrat.
”Jeg mener, at kommunen i første omgang kunne lave nogle prøveboringer for at se, om der er noget at finde,” siger Jesper Bladt, der ikke er i tvivl om, hvad de prøver ville vise.
Svin er kernekompetence
Gårdens svineproduktion omfatter 700 søer og en årlig produktion af 22.000 stk. 30 kgs grise og 5.000 slagtesvin, og derfor har han brug for de 62 hektar til foderproduktion.
Desuden er den omtalte mark beliggende tæt på gården og at regne for hovedmarken.
Derfor vil det være et stort indgreb, hvis han ikke kan drive jorden normalt eller skal købe erstatningsjord med en anden beliggenhed.
Omlægning af bedriften til økologi er ikke en mulighed, vurderer han.
”Økologi kræver både investeringer og know-how. Svineproduktion er mit kerneområde, så det er ikke en mulighed,” forklarer Jesper Bladt, der er femte generation på gården og har tilsagn fra en af sønnerne, om at han skal overtage gården.
Skal lige synke det
Jesper Bladt er dybt forundret over kommunens måde at håndtere sagen på.
Han fortæller til Landbrugsavisen.dk, at han ikke har fået nogen orientering fra kommunen om planerne. Han fik først kendskab til planerne tirsdag i sidste uge via en landmand, der sidder i bestyrelsen for et lokalt vandværk.
”Han fortalte mig, at de var ved at lave udkast til indsatsplaner, og sendte mig nogle links. Jeg fik et chok, da jeg så at der var en indsatsplan for Stenderup, og at min bedrift var en del af det,” siger Jesper Bladt.
”Kommunen kunne godt have grebet telefonen og forklaret mig om planerne,” mener han.
Indsatsplanerne er endnu så nye, at han ikke har besluttet sig for, hvad hans slagplan skal være.
”Jeg skal lige synke det en gang,” siger Jesper Bladt.
Han tilføjer, at LandboSyd lægger pres på kommunen for at få den til at imødekomme landbrugets ønsker. Det kan være uændret dyrkning eller i det mindste fuld kompensation for alle tab i forbindelse med indsatsplanen. LandboSyd har desuden krævet et møde med kommunen for at få mere information ud til landmændene.
Faktaboks
Indsatsplaner for Sundeved og Midtals
Er godkendt af byrådet.
Skal nu sendes i høring. Høringsperioden er 12 uger.
Omfatter sprøjteforbud for under 50 landmænd.
Sprøjteforbud især på marker med vandværksboringer.
Relaterede artikler
Kommentarer