Landmand sår efterafgrøder med mejetærskeren - såmaskine sat på skærebordet

Erik Møller sår i år 100 hektar efterafgrøder med mejetærskeren - samtidig med at han høster korn. Det fungerer fint, lyder meldingen.

Sæt en monterbar såmaskine på mejetærskerens skærebord, og du har en smart løsning til at etablere efterafgrøder nemt og tidligt, samtidig med at du høster.

Den løsning har planteavler Erik Møller, Ulriksdal ved Nr. Alslev på Falster, valgt at afprøve for de cirka 100 hektar efterafgrøder i form af olieræddike og sennep, han skal så ud i år. Markdriften omfatter i alt 360 hektar.

Efterafgrøderne etablerer han i vinterhvede og vårbyg, og efterfølgende til foråret 2022 skal der stå vårbyg og sukkerroer på markerne.

Teknikken fungerer fint

Indtil videre har han høstet 42 hektar vinterhvede, og han er ganske godt tilfreds med resultatet af såmaskinens arbejde. Teknikken fungerer, og frøene bliver spredt ud og fordelt på marken, som de skal, og inden den snittede halm rammer marken.

"Frøene er ikke spiret frem endnu, for det er jo tørt, og der skal først komme nedbør. Men jeg er ikke bekymret for, at efterafgrøderne ikke kommer op, for det er lykkedes hvert år for mig indtil nu," fortæller Erik Møller.

Frem til og med sidste høst har han spredt frøene til efterafgrøder med gødningsspreder ad to gange - en gang først høst og en gang efter, fordi marksprøjten er med 36 meter arbejdsbredde, hvilket sprederen ikke kan klare på én overkørsel.

"Jeg har tidligere solgt min halm på kontrakt, men det er hørt op fra i år, og jeg kører nu med halmsnitter på mejetærskeren. Det nytter jo ikke at sprede frø oven på halmen, og derfor har så valgt at forsøge mig med at sætte en såmaskine på skærebordet," forklarer han.

Læs mere om Eriks Møllers høst af vinterhvede her.

Erik Møller har selv stået for hele arbejdet med at montere såmaskine på skærebordet.

Vâderstad Biodrill med 14 udløb

Erik Møller har selv stået for arbejdet med at montere såmaskinen på det 35 fods skærebord, som hører til bedriftens New Holland CR 9.80 mejetærsker.

Den anvendte såmaskine er en monterbar, luftassisteret Väderstad Biodrill 360, som er indkøbt til en nypris af ca. 100.000 kr.

Såkassen er boltet fast midt på skærebordet, og de 14 slangeudløb med hver sin spredeplade er boltet fast bag på skærebordet med passende afstand.

Oliemotoren til såmaskinens blæser er også monteret på skærebordet. Såmaskinens computer er monteret i mejetærskercockpittet, så det er muligt at holde øje med fx hastighed, blæser og indsåning. 

På skærebordets slæbesko er monteret en on/off kontakt, så såmaskinen bliver aktiveret når Erik Møller hæver skærebordet. 

Til etablering af efterafgrøder anvendes en udsædsmængde på 9 kg frø pr. hektar. Biodrill-såmaskinen er udstyre med en jordradar for at sikre en konstant udsåning af frø uanset arbejdshastighed.

Når høsten er overstået, er det planen at flytte Biodrill-såmaskinen over på bedriftens rotorhavesæt, så den kan så frøudlæg til foråret.

Fra såkassen fører 14 slanger frøene ud i hele skærebordets længde.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.