Landmand sår vårsæd i efteråret: Vårbyg og vårhvede er en hel måned foran

Mads Juul fra Jørlgaard, der ligger ned til Haderslev fjord, oplever, at vårhvede og vårbyg sået i efteråret i år er en hel måned foran vårsæd sået til normal tid.

- Jeg har sået vårhvede midt i november gennem en del år. Det giver mange fordele, især når man er økolog. Og udbyttet er det samme som i vinterhvede, 6,5 ton per hektar i snit, fortæller Mads Juul fra Jørlgaard, der ligger ned til Haderslev fjord.

Ud over vårhvede har han for første gang også sået 10 hektar vårbyg af sorten Leandra i efteråret,

- De mest åbenlyse fordele er, at man har meget mindre ukrudt - og en tidlig høst som giver mulighed for kraftige og veludviklede efterafgrøder efter høst, og som spreder arbejdet.

- I vårhvede er det også en fordel, at den ikke er i et følsomt stadie, når bygfluens larve huserer. Den kan nemlig koste store udbyttetab i vårsået vårhvede nogle år, fortæller Mads Juul.

De er en måned foran

De efterårssåede afgrøder er virkelig tidligt på den i forhold til de vårsåede, siger han.

- De er omtrent en hel måned foran. Vårhvede ligner vinterhvede, og vårbyg ligner vinterbyg i udviklingstrin lige nu - og jeg regner med, at det holder til høst. Især den efterårssåede vårbyg er langt fremme, akset er allerede skredet igennem her 22. maj, fortæller Mads Juul.

I forhold til ukrudt er efterårssået vårsæd en vigtig brik på den økologiske bedrift.

- En efterårssået vårhvede sået i november er stort set helt ren. Der kommer bare ikke noget ukrudt. Og når ukrudtet så begynder at spire frem i foråret, er afgrøden så langt fremme, at den let kan udkonkurrere det. Hvorimod en vårsået vårafgrøde eller en vinterhvede har markant mere ukrudt, fortæller Mads Juul.

Ulemper i efterårssåning

Der er dog også ulemper ved at så vårafgrøder i efteråret. 

- Først og fremmest risikerer man, at de udvintrer, hvis der kommer en hård vinter, siger han. 

En anden ulempe er, at den efterårssåede vårbyg skal have gødning meget tidligt i foråret, i marts, for at buske sig optimalt og sætte nok aks.

Og det er en udfordring hos Mads Juul at færdes så tidligt på lerjorden. Så det fik den ikke i år.

Læs meget mere om Mads Juuls bedrift og hans erfaringer med at så vårsæd i efteråret i næste nummer af magasinet MARK, der udkommer tirsdag 6. juni.

Faktaboks

  • Mads Juul driver en økologisk planteavlsbedrift på 160 hektar ved Haderslev fjord.
  • Han eksperimenterer med at så vårafgrøder i efteråret - i år vårbyg og vårhvede.
  • Har har fokus på at få kvælstof nok i sædskiftet efter begrænsninger i konventionel gylle.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.