Landmand sætter ind med 200 hektar majs i kampen mod græsukrudt

Ulrik Bremholm tøver ikke, når han siger, at resistent agerrævehale er den mest komplekse faglige udfordring, han har haft som landmand. Det har ført til, at han i år har droppet anden års hvede og vinterbyg i sædskiftet og i stedet dyrker 200 hektar majs.

Det har været en lang og sej kamp mod agerrævehale på Rubenlund Agro. 

I starten af nullerne dukkede de første planter op. De opformerede sig i sprøjtemister samt lavninger i markerne, og blev hurtigt spredt til større arealer og andre marker med blandt andet maskiner. 

Introduktionen af nye effektive græs-midler op gennem nullerne var i første runde tilstrækkeligt til at holde græsukrudtet i skak. 

Det var dog en stakket frist, da agerrævehalerne udviklede resistens over for midlerne.

Derfor blev der for tre år siden taget mere radikale metoder i brug.

Inspirationen kom fra England, hvor målrettet jordbearbejdning og frøpuljemanagement på den enkelte mark er sat ind mod det genstridige græsukrudt. 

I år blev endnu et tiltag taget i brug: Såning af majs på 200 hektar.

Selvom vårsæd er et effektivt våben i kampen mod græsukrudt, så har Ulrik Bremholm taget et langt tilløb, inden han besluttede at tage majs med i sædskiftet.

- Vi prøvede at dyrke majs for 5-6 år siden for at blive klogere på udbytteniveauet og for at se, om vi kunne høste majs med vores mejetærsker. Det var dog først for et års tid siden, jeg tog beslutningen om at dyrke majs på et større areal, siger Ulrik Bremholm.

De 200 hektar majs på Rubenlund Agro er sået cirka 1. maj.

- Vi vil gerne lave 2-3 falske såbed forud for såningen af majsen, så mange af agerrævehalefrøene bliver bragt til spiring. Derudover har vi striglet en mindre del af majsarealet et par gange efter såning, fortæller Ulrik Bremholm.

I det nye nummer af fagmagasinet af MARK, der udkommer 5. juli, kan du læse mere, hvordan Ulrik Bremhol med stort fokus på frøpuljemanagement minimerer problemer med græsukrudt.

Faktaboks

Ulrik Bremholm driver Rubenlund Agro på det nordlige Langeland. 

Planteavl på 1.827 hektar, griseproduktion samt produktion af grøn energi.

Har i år sået 200 hektar majs for at få bugt med resistent agerrævehale. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.