Landmand: Skifte til no-till såmaskine har givet rekordudbytte
Hos Klitgaard Agro er der efter to år med no-till såmaskinen Horsch Avatar allerede høstet topudbytter.

"Når vi ser tilbage på 2020, har vi siden april haft alt det gode vejr, vi kunne ønske os - og før april kun dårligt, vådt vejr. Det ses tydeligt på udbytterne.

Vintersæden har haft et hårdt efterår, som afspejles i udbytterne, mens vårafgrøderne har haft et fantastisk år«, siger Mads Lindemann fra Klitgaard Agro, hvor de i år har sat udbytterekord i både hestebønner og vårhvede.

Tilmed i deres kun andet år med no-till såmaskinen Horsch Avatar efter mange år med Horsch Airseeder.

»Forskellen er, at Airseederen har harvetænder, der forstyrrer jorden mere, selvom de kun arbejder i overfladen. Mens Avatar har tallerkenskær, der kun skærer sårillen og derfor laver minimal jordforstyrrelse«, forklarer han.

Bedriften har praktiseret Conservation Agriculture (CA) gennem en del år nu.

»Vi har også faste kørespor på fjerde år. Vi kunne køre gylle første februar, hvor andre først kunne køre i marts. Det betød meget for afgrøderne«.

Ikke brugt insektmidler

For to år siden valgte de at stoppe helt med insektmidler.

»Vi har ikke brugt insektmidler de sidste to år. Der har ikke været behov - heller ikke i raps. Vi er ikke religiøse omkring det og har også lavet små tests, når vi har været i tvivl.

F.eks. mod bygfluen i foråret, hvor vi sprøjtede enkelte sprøjtespor. Vi så dog ingen visuel eller målbar forskel i udbyttet. Det bekræfter os i, at vi gør det rigtige«, siger han.

De største udfordringer i et CA-system er snegle og rodukrudt, fortæller han.

»Sidste år havde vi ekstremt mange snegle. Det var også rigtig sneglevejr, koldt og vådt. I år har der været langt færre pga. den tørre periode i juni-juli og igen i august-september«.

Faktaboks

Mads Lindemann:

  • Driftsleder på Klitgaard Agro på 2.200 ha ved Hals i Nordjylland, ejet af Michael og Anders Bundgaard.
  • Dyrkningssystem: Conservation Agriculture med no-till, maks. plantedække, varieret sædskifte og faste kørespor.
  • Dyrker raps, hvede, rug, byg, havre, rajgræs, hestebønner.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.