Landmand: Snegle raserer raps og efterafgrøder

Hos Morten Skjødt Mikkelsen er rapsen opgivet, mens efterafgrøderne ser ud til at kunne vokse fra sneglene nu.

Sneglene har ædt al den nysåede raps. Nu har jeg opgivet marken, og det er for sent at så noget nyt«, fortæller Morten Skjødt Mikkelsen.

Han såede rapsen en af de første dage i august og tildelte samtidig fem kg sneglegift.

Han troede, der var ro en tid og fortsatte med at høste, for det var en travl periode. Efter en uge kiggede han igen til rapsen, og kunne ikke forstå, at de ikke var begyndt at spire frem.

Han fandt lidt snegle, men ikke mange. Men sneglegiften var væk, så de måtte være der. Så han spredte igen fem kg sneglegift sammen med et kg rapsfrø pr. ha for at supplere lidt.

»Det har slet ikke været nok. Sneglene har ædt meget af rapsen, inden den rigtig kom op over jorden. Set i bakspejlet skulle jeg have givet flere gange gift i den første uge. Jeg har aldrig før prøvet at kassere en hel mark pga. snegle. De har hidtil mest været et problem i pletter«, siger han.

Efterafgrøder også hårdt ramt

Sneglene har også kastet sig over hans efterafgrøder, der består af 90 pct. olieræddike og 10 pct. honningurt.

»Det er utroligt, hvis man skal bruge sneglegift i efterafgrøder. Det kan næsten ikke passe og vil være grænseoverskridende for mig. Men det er også super ærgerligt, hvis efterafgrøderne bliver kasseret pga. snegleangreb. Det ser dog ud til, at efterafgrøderne vokser fra sneglene nu«, fortæller han.

Hestebønner skuffer

Morten S. Mikkelsen begyndte at høste de 32 ha hestebønner i går og regner med at være færdig før weekenden. Han tager det stille og roligt, for der er god tid, fortalte han i torsdags.

»Hestebønnerne giver ca. fem ton pr. ha med en vandprocent på 16,5 pct. Normalt avler vi syv ton, så det er noget under middel. De har stået og manglet vand i juni, da det var meget varmt. Så en del af blomsterne er forkastet. Markens bonitet er meget synlig. De steder, hvor der er kildevand i bakkerne, er planterne høje og flotte«.

Spinaten blev høstet for to uger siden. Han anslår, at udbyttet lander på indeks 120. Det er han godt tilfreds med.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.