Landmand: Stivelse trækker udbyttet op i kartoflerne

Brødrene Schmidt har leveret de første 650 ton stivelseskartofler til fabrikken i Karup. Udbyttet tegner godt.

"Vi tog de første stivelseskartofler op i tirsdags. Udbyttet er en smule til den lave side, når det gælder mængde, men det opvejes af et usædvanligt højt indhold af stivelse«, siger Phillip Schmidt.

Han er derfor fortrøstningsfuld i forhold til årets udbytter i de 100 hektar stivelseskartofler.

Første kartofler er leveret

Med udsigt til regn sidst på ugen, valgte brødrene Schmidt at tage 650 ton kartofler op tirsdag og onsdag.

Kartoflerne blev kørt hjem på et betongulv, hvor de senere blev hentet af en vognmand, som kørte dem til fabrikken i Karup.

»Jorden i kammene var knastør, så det var let at tage kartoflerne. Vi har taget ca. 15 hektar op og har bevidst kørt på arealer, som kan blive fedtede at køre på, når det er vådt«, siger Phillip Schmidt.

Han tilføjer, at indholdet i kartoflerne var 22 pct. Det er højt, men flugter med de foreløbige meldinger fra fabrikken, som startede årets kampagne i sidste uge.

Den lød på udbytter, der er lidt lavere end normalt, men, at indholdet af stivelse i kartoflerne til gengæld er højt. Forklaringen på det høje indhold af stivelse skal formentlig findes i den seneste tids flotte og varme sensommervejr.

Sene læggekartofler

Optagningen af de 10 hektar med læggekartofler har trukket ud.

»Vi gik i gang for et par uger siden, men har kun taget tre ton op. Dels fordi vi skulle have lavet ændringer på optageren. Dels fordi kartoflerne ikke ville slippe toppen«, fortæller Phillip Schmidt.

Han tilføjer, at den problematiske nedvisning og afmodning har ført til, at toppen er blevet pudset af helt tæt på kammene.

»Kartoflerne skal være færdigsorterede, når de forlader sorterbordet på optageren. Vi fylder dem i kasser, som skal stå i marken og tørre i 2-3 uger. Derefter køres de hjem, så de er klar til næste forår«, siger Phillip Schmidt.

Faktaboks

Udfordring her & Nu

  • Jordbær: Jordbærene står godt. Da vi lugede ukrudt i dem for nylig, kunne vi dog se, at det gode vejr har givet gode betingelser for insekter. Vi kan ikke foretage bekæmpelse nu, men skal være meget opmærksomme til foråret, hvor vi har mulighed for at bekæmpe larverne.
  • Såning: Vi begynder at så vinterhvede i næste uge. Vi skal så 120-150 hektar og sår sent for at forebygge problemer med græsukrudt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.